Onderzoekers van de Aalto Universiteit in Finland hebben hun vorige record weten te verbreken met bijna 4 procent tijdens een samenwerking met onderzoekers van de Polytechnische Universiteit van Catalonië, Spanje.
Zonnepanelen
De onderzoekers hebben de record brekende efficiëntie van 22.1% gehaald op nanogestructureerde siliconen zonnepanelen, dit is een stijging van bijna 4 procent, zoals ook te lezen is in de publicatie door Nature. Deze zonnepanelen zijn niet te vergelijken met normale zonnepanelen. Bij bepaalde technieken bij de traditionele zonnepanelen is het al gelukt om efficiëntie te behalen van ruim 40 procent. Deze nieuwe zwarte siliconen cellen zijn volgens wetenschappers echter beter geschikt voor het opvangen van zonlicht, maar de ontwikkeling ervan is nog een stuk minder lang onderweg dan die van de doorgaanse zonnepanelen.
Record
Het nieuwe record met deze nieuwe vorm van zonnepanelen is te danken aan het toevoegen van een dun passief deklaagje over de nanostructuur en door alle metalen contactpunten aan de achterkant van de cel te monteren. De volgorde van de bovenlaag is lange tijd het knelpunt geweest van de zwarte siliconen cellen en heeft daardoor de efficiëntie op een bescheiden niveau gehouden. Door de aanpassingen in de nieuwe zonnecellen zijn deze nu tot 4 procent efficiënter dan de nu veel gebruikte zonnepanelen, deze blijven vaak ruim onder de 20 procent.
De ontwikkeling van de cellen staat niet stil na deze oplossing, de onderzoekers willen de technologie graag verder uitwerken en uitbreiden in samenwerking met de industrie.
Omstandigheden
Efficiëntie in het omzetten van licht naar elektriciteit is niet het enige wat belangrijk is bij zonnepanelen, aldus Professor Hele Savin van de Aalto Universiteit. Daardoor hebben zij het getest in de Finse winter. Hier bleek dat de nieuwe zwarte siliconen cellen over een hele dag veel meer opbrengst realiseerde dan normale zonnepanelen. Dit komt onder andere doordat de nieuwe panelen ook zonlicht opnemen vanuit lagere hoeken, wat ideaal is voor de winterse omstandigheden in Scandinavië aangezien de zon hier een groot deel van het jaar erg laag staat.
In de nabije toekomst wil het team gaan experimenteren met het toepassen van de technologie in andere celstructuren. Het zal nog wel even duren voordat we de kans krijgen om deze panelen op onze daken te leggen, maar de ontwikkeling is in volle gang.