Virtual Reality wordt steeds populairder dankzij de snel veranderende technische mogelijkheden die we tot onze beschikking hebben. De droom om in een soort van virtuele fantasie-wereld te kunnen doen wat je wilt leeft in iedereen, en we kunnen dan ook niet wachten tot we echt een andere wereld in kunnen stappen, weg van alle limitaties die het “gewone” leven ons opzadelt. Helaas zijn de huidige virtual reality gadgets vooral audiovisueel, terwijl je voor een echte virtuele ervaring met je hele lichaam op stap wilt. Gelukkig is dat binnenkort hopelijk mogelijk, dankzij de Tesla Suit.
Maak kennis met de Tesla Suit
Voordat ik verder ga met dit artikel: Nee, de Tesla Suit heeft niks met Tesla Motors te maken! De Tesla Suit is volgens haar makers de toekomst van virtual reality: met het intelligente pak, dat eigenlijk meer een collectie aan apparaten is, kun je met je volledige lichaam een virtuele wereld instappen. De drijvende motor achter het pak draag je op je riem, genaamd de T-Belt. De T-Belt heeft een hele verzameling aan sensoren voor beweging, temperatuur, gyroscoop etc. Een ander belangrijk deel van de Tesla Suit zijn de T-Gloves, de intelligente handschoenen van het pak waarmee je digitale objecten kunt manipuleren. Je kunt de virtuele objecten straks niet alleen pakken, loslaten en weggooien, maar je zult ze ook echt gaan voelen, dankzij de mechanismes die in de intelligente handschoenen verwerkt zijn. Hoe de handschoenen precies werken kunnen we je helaas niet echt vertellen, gezien de ontwikkelaar van het speciale pak daarover niks kwijt wil.
De collectie aan sensoren en apparaten die in de Tesla Suit verwerkt zijn kun je ook gebruiken voor andere toepassingen, dus het pak is niet alleen gericht op de onvermijdelijke mindblowing virtual reality games die we in de nabije toekomst ongetwijfeld gaan ervaren. Denk bijvoorbeeld aan medische toepassingen: De sensoren kunnen je vertellen wanneer je je rug niet recht hebt, of wanneer je in een verkeerde houding zit. Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar het fascinerendste aan dit pak is de haptic feedback: overal op het pak zitten duizenden kleine units die kunnen trillen en van temperatuur veranderen. Hierdoor krijg je het gevoel dat je echt aangeraakt wordt als je in bijvoorbeeld een schietgame een klap krijgt, of krijg je het echt kouder terwijl je in een virtuele iglo een beker cola achterover klokt. Helaas valt of staat een project als de Tesla Suit bij (het gebrek aan) ondersteuning: Je moet wel games en toepassingen hebben die samenwerken met het pak, anders heb je niks aan het vooruitstrevende project. Gelukkig zit het daarmee volgens Tesla Studios wel goed: De tesla Suit is compatible met vrijwel elk bekend Virtual Reality systeem en/of software, waaronder de Oculus Rift en Microsoft’s Kinect. Het bedrijf hoopt de Tesla Suit ergens in 2016 op de markt te gaan brengen, met hopelijk een redelijk prijskaartje.