Het maken van medicijnen voor psychische aandoeningen is erg lastig aangezien dit soort medicijnen anders werken per persoon. Het zou enorm handig zijn als iedereen een tweede brein had om dit soort medicijnen op te testen, toch?
Laat dit nou net iets zijn waar onderzoekers van de Stanford Universiteit in Californië mee bezig zijn geweest. Het artikel over dit onderzoek is afgelopen week gepubliceerd in Nature Methods.
Hersenschors
De onderzoekers hebben miniatuur versies gemaakt van het hersenschors van patiënten. Hersenschors, ook wel cortex cerebri genoemd, is het deel van het brein dat signalen ontvangt van de rest van het lichaam. Deze signalen worden uiteindelijk omgezet naar gedachten en motorische handelingen.
Door deze miniatuur versies van het hersenschors van patiënten zijn de nodige medicijnen te testen voor psychische aandoeningen. Hierdoor kunnen de doktoren zien hoe het specifieke brein van de patiënt reageert op een bepaald middel. Er hoeft dan niet meer eindeloos geëxperimenteerd te worden met de patiënt zelf tot de succesvolle mix van medicijnen is gevonden.
In het verleden hebben onderzoekers een manier gevonden om stamcellen af te nemen bij een patiënt om hier vervolgens neuronen mee te groeien in een lab. Maar medicijnen testen op neuronen geeft geen informatie over de effecten van de medicijnen op de hersenen.
Nieuwe methode
De nieuwe manier die de onderzoekers van Stanford hebben gevonden maakt gebruik van dezelfde stamcellen. Bij de nieuwe manier maken de onderzoekers er echter driedimensionale samenstelling van neuronen van samen met de ondersteunende gliacellen. Deze cellen zorgen onder andere voor de gezondheid van het hersenweefsel en het opruimen van afval in de hersenen. De structuur die de onderzoekers hiermee bereiken komt erg dichtbij de daadwerkelijke structuur van het brein.
Deze methode heeft overigens ook een simpelere werkwijze. Daarnaast leent het zich in een later stadium wellicht ook voor andere psychologische onderzoeken, al zijn de ‘hersenen’ die hieruit voortkomen een stuk minder complex als echte menselijke hersenen