Naast het draadloos overbrengen van data via het internet is Wi-Fi ook geschikt voor het draadloos opladen van je gadgets. Dit hebben wetenschappers aan de Universiteit van Washington uitgevogeld.
PoWiFi
Het project draagt de naam PoWiFi, wat staat voor Power over Wi-Fi. De techniek die de wetenschappers nu proberen werkt met een normale router die een constant signaal uitzendt. Om een signaal uit te zenden maakt de router normaal gesproken ook al gebruik van elektriciteit om de data mee te vervoeren. Het constante signaal kan vervolgens door een mobiele gadget worden opgevangen en omgezet worden naar gelijkstroom.
Wi-Fi gebruikt nu ongeveer 1 watt om informatie te verzenden, wat een vijfde is van wat een normale telefoon of tablet lader overbrengt. Het opladen zal met deze techniek dus in ieder geval een stuk langer duren. De methode die de wetenschappers proberen verhoogd niet het wattage dat wordt uitgezonden, maar maken gebruik van de ene watt dat al uitgezonden wordt.
Batterij
Om gebruik te maken van de elektriciteit van Wi-Fi moet je wel iets hebben dat het signaal opvangt en vervolgens kan omzetten naar stroom voor de batterij. Bij tests hebben de wetenschappers dit gedaan door een super condensator aan de sluiten aan een kleine camera. De condensator maakt gebruik van twee geleiders, één positief en één negatief, die in staat zijn de elektriciteit op te vangen. Bij deze test lag de camera met een gekoppelde super condensator op ruim 5 meter afstand van de router. Na 35 minuten opladen was de camera in staat een enkele foto te schieten.
Behalve de camera hebben de onderzoekers het ook geprobeerd met een fitnesstracker. De batterij was na 2,5 uur opladen tot 41 procent opgeladen. Voor dergelijke gadgets is het niet de meest efficiënte manier om te opladen, maar voor apparaten die maar zeer weinig elektriciteit nodig hebben is het wellicht een oplossing.
Het is geen nieuwe techniek aangezien er al apparaten zijn die op deze manier kunnen opladen. Deze manier is echter wel een betere manier om zowel data als elektriciteit in één signaal te kunnen verzenden.