Een nieuw onderzoek van de University of Texas Medical Branch in Galveston, Texas wijst uit dat medicijnen die genomen worden na een orgaantransplantatie wellicht ook kunnen helpen tegen de ziekte van Alzheimer. Dit is te baseren op de eerste bevindingen die de onderzoekers naar buiten hebben gebracht, het volledige artikel zal op 7 juli worden gepubliceerd.
Alzheimer
Alzheimer is de bekendste en meest voorkomende met leeftijd-gerelateerde neurologische aandoening waar geen genezing voor bestaat. De meest betrouwbare onderzoeken naar de ziekte bewijzen dat toxische proteïneaggregaten genaamd Aß oligomeren de communicatie selectief beschadigen. Dit is de reden waardoor de slachtoffers van de ziekte bepaalde dingen vergeten.
Het onderzoek van de UTMB toont aan dat het enzym genaamd calcineurine een belangrijke rol speelt bij de negatieve effecten op de communicatie tussen hersencellen. Het enzym is in grotere mate aanwezig bij Alzheimer patiënten. Normaliter zorgt het enzym er juist voor dat er een goede communicatie tussen hersencellen plaatsvindt en dat herinneringen goed worden opgeslagen.
Muizen
Bij een muismodel van Alzheimer hebben onderzoekers eerder aangetoond dat het blokkeren van toevoer van calcineurine de geheugenfunctie deels hersteld. Het nadeel hieraan is dat het blokkeren van het enzym het menselijk immuunsysteem onderdrukt.
Orgaantransplantatie
Om hier een oplossing voor de vinden heeft het onderzoeksteam medische gegevens van ruim 2,500 patiënten geanalyseerd die een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Patiënten met een orgaantransplantatie moeten de rest van hun leven medicijnen gebruiken om het afstoten van het ontvangen orgaan te voorkomen. Tijdens de nazorg letten medici goed op bijvoorbeeld dementie bij de patiënten, aangezien dat de naleving van de medicatie in gevaar kan brengen.
De gegevens werden gegroepeerd aan de hand van sterfleeftijd, geslacht en etniciteit. In deze groepen waren er acht personen gevonden die leden aan dementie. Hiervan waren er twee jonger dan 65, vijf bevonden zich in de categorie 65 tot 74 jaar en één was ouder dan 75 jaar.
De combinatie van deze gegevens met ondersteuning van het muismodel laat zien dat calcineurine inderdaad een beschermend effect heeft op de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer en misschien zelfs de sleutel kan vormen voor het terugdraaien van de ziekte.
Voor meer gedetailleerde informatie zullen we nog even geduld moeten hebben tot het artikel officieel wordt gepubliceerd begin van volgende maand.