De slimme algoritmes van Facebook en Google kunnen vanaf nu ook kunst creëren, en de resultaten zijn mooier dan je zou verwachten.
Pure kunst
Bedrijven zoals Google en Microsoft pronkten de afgelopen tijd regelmatig met hun slimme neurale netwerken, die bijvoorbeeld objecten in foto’s kunnen herkennen. Google introduceerde onlangs haar nieuwe Photos app, waarin je bijvoorbeeld op “eten” kan zoeken, waarna de app al je foto’s van eten toont. Microsoft ging viral met haar site die op basis van een foto relatief accuraat kon vaststellen hoe oud je bent, tot de verbazing van haar gebruikers. Soms ging het ook helemaal mis, maar dat neemt niet weg dat het indrukwekkend is wat de software kan. Deze week gaan Facebook en Google nog een stap verder: beide creeren nu afbeeldingen met behulp van algoritmes.
Facebook creëert thumbnails die in 40% van de gevallen niet van echte afbeeldingen te onderscheiden zijn. Hun eerste algoritme creëert een groot aantal afbeeldingen op basis van een willekeurige vector, waarna een tweede algoritme alle afbeeldingen die er nep uit zien verwijdert. Na een tijdje houd je dan de meest overtuigende resultaten over, die volgens het verslag van de onderzoekers in veertig procent van de gevallen niet van echte afbeeldingen waren te onderscheiden. Ik raad je aan het fascinerende verslag van het onderzoek te lezen, want het is een beetje lastig hier precies uit te leggen hoe het algoritme van Facebook zijn verbazingwekkende werk doet.
Google’s methode werkt totaal anders: het bedrijf wil geen realisme, maar juist pure kunst. Het bedrijf laat haar neurale netwerken zelf beslissen welke visuele elementen het wil benadrukken, waardoor zeer creatieve kunstwerken ontstaan. De input van het proces is een afbeelding of een foto, waarna het neurale netwerk van Google zelf beslist hoe het de input gaat bewerken. Als voorbeeld geeft Google zelf haar neurale netwerken een foto van de lucht, met slechts een paar vogels. Vervolgens wil de computer de vogels benadrukken, waarna heel de lucht vol zit met de beesten. Het resultaat is niet altijd even mooi, maar het feit dat de computer zelf een voorwerp uit de foto kan selecteren en vervolgen kan benadrukken, is verbazingwekkend. Lees vooral even de post over dit onderzoek op de Google Research Blog, waar je meer voorbeelden kunt zien.