Onderzoekers aan de Universiteit van Texas hebben een succes behaald in het stoppen van verslavingen aan cocaïne en alcohol. Hiervoor hebben zij een medicijn gebruikt dat al eerder goedgekeurd is door de Food and Drug Administration en gebruikt wordt tegen hoge bloeddruk.
De experimenten waar deze bevindingen op gebaseerd zijn werden uitgevoerd op ratten. Als de behandeling ook effectief is op mensen zal het de eerst werkende methode zijn om verslaafden van terugval te behoeden door de voedende gedachten te wissen. Het artikel hierover is gisteren gepubliceerd door Nature.
Verslaving
Jarenlang hebben wetenschappers gedacht dat een verslaving simpelweg een fysieke behoefte was en dat ex-verslaafden die terug vielen gewoon te weinig wilskracht hadden. Maar die theorie vervaagt langzaam maar zeker. Tegenwoordig zijn veel experts ervan overtuigd dat omgevingsfactoren zoals de mensen, bepaalde locaties en geluiden om een verslaafde heen de belangrijkste factoren zijn bij een terugval.
Het team onderzoekers aan de Universiteit van Texas in Austin onder leiding van professor Hitoshi Morikawa heeft ratten getraind om bepaalde kleuren ‘kamers’ te associëren met het gebruik van een drug. Vervolgens kozen de ratten steeds weer voor diezelfde kamer wanneer zij voor een keuze gesteld werden.
Op een gegeven moment hebben de onderzoekers de diertjes een medicijn genaamd isradipine toegediend voordat zij een keuze moesten maken tussen de verschillende kamers. Dit medicijn wordt normaliter voorgeschreven bij hoge bloeddruk. Op de eerste dag van deze test bleven de ratten steevast kiezen voor de kamer die geassocieerd werd met hun verslaving. Op de daaropvolgende dagen lieten de ratten geen duidelijke voorkeur meer zien waardoor het lijkt alsof de herinneringen aan de kamer die geassocieerd was aan hun verslaving waren gewist.
Drugs
Verslavende drugs herleggen bepaalde connecties in de hersenen volgens veel wetenschappers waardoor er bijvoorbeeld sterke herinneringen worden opgebouwd aan drug-gerelateerde zaken. Een bloeddrukverlagend middel zorgt meestal niet alleen voor het verwijden van bloedvaten, maar het blokkeert vaak ook een ionkanaal in de hersenen. Een ionkanaal is een soort eiwit die reguleert wat en wanneer er iets toegelaten wordt tot de hersencel. Doordat isradipine een specifiek ionkanaal blokkeert lijkt het alsof het de herlegde connecties in de hersenen kan terugdraaien.
Er bestaan al wel medicijnen die ervoor zorgen dat druggebruikers geen euforisch gevoel meer krijgen als zij een drug gebruiken, waardoor het voorkomen kan worden dat zij verslaafd raken. Als deze nieuwe methode ook werkt op mensen kan dit een stuk effectiever zijn. Het is nog even afwachten of deze onderzoeken doorgang vinden tot testen op mensen, maar als het zover komt kan dit een grote stap zijn in de verslavingszorg.