Met oog op de verwachte hittegolf komende week is het extra belangrijk om op te passen met de zon. Wetenschappers aan de Newcastle Universiteit hebben voor het eerst de schade die de zon toebrengt aan het menselijk lichaam in kaart gebracht.
Onderzoek
Het onderzoek heeft gedocumenteerd wat het gevolg is van het volledige actie-spectrum van de verschillende soorten ultraviolet straling op de verschillende lagen huid. Het onderzoek heeft de gevaren van zowel UVA als UVB straling aan onze cellen in kaart gebracht en is gepubliceerd in de Journal of Investigative Dermatology. Het onderzoek kan makers van onder andere zonnebrand weer helpen om beide huidlagen beter te kunnen beschermen.
Ultraviolet
Ultraviolet straling is onder te verdelen in de A (UVA), B (UVB) en C (UVC) categorie. UVC is de meest agressieve vorm van ultraviolet straling met de kortste golflengte. De ozonlaag houdt deze vorm echter volledig tegen, op Aarde hoeven wij ons daar op het moment niet druk om te maken.
UVA en UVB komen beide wel door de ozonlaag heen, UVB is hiervan de vorm die voornamelijk in de lente en zomer voorkomt. Dit is vaak de boosdoener bij gevolgen van verbranding door de zon.
UVA is de meest voorkomende soort straling, gemiddeld bestaat UV-straling uit 95% UVA-straling. UVA is het gehele jaar aanwezig en gaat onder andere door wolken heen en dringt dieper door in de huid.
Huid
Onze huid veroudert door de constante blootstelling aan zonlicht. Ultraviolet straling verhoogd het aantal beschadigende vrije radicalen. Dit zijn moleculen of atomen die nog niet gebonden zijn aan andere moleculen. Deze radicalen zijn een bijproduct van de stofwisseling. In grote hoeveelheden kunnen deze radicalen veel schade doen aan het DNA in onze cellen.
Over een langere periode kan dit leiden tot schade aan het DNA, met name in het mitochondria, de energiebron van onze cellen. Dit zorgt ervoor dat de cellen sneller verouderen en de ondersteuning van onze huid verzwakt, wat vervolgens weer kan leiden tot rimpels. Verschillende onderzoeken wijzen erop dat ultraviolet straling naast het verouderen van de huid ook de kans vergroot op huidkanker.
“Omdat we in staat waren het volledige spectrum door UVA en UVB veroorzaakte verbranding en de schade in de batterijen van menselijke huidcellen te analyseren kan dit een belangrijk gereedschap zijn voor de farmaceutische industrie en toekomstige anti-veroudering onderzoeken.” aldus professor Mark Birch-Machin aan de Newcastle Universiteit.
Dat de zon niet goed is voor onze huid was al duidelijk en ook dit filmpje heeft dat bij veel mensen nog eens op het hart gedrukt.