Het is weer weekend, en dat betekent dat er weer op de bank gehangen mag worden. Maar wat moet je nou eigenlijk gaan doen? In deze nieuwe wekelijkse column raden we films, boeken, games en series aan die elke ‘geek’ niet mag missen. Dat kunnen hele bekende films zijn die iedereen wel kent, maar ook obscure series waar je nog nooit van gehoord hebt. Door de weken heen zullen soms ook anderen hun favorieten aanbevelen, wat tot interessante ontdekkingen en toffe nieuwe verslavingen kan leiden.
Film: Predestination
Sommige films krijgen gewoonweg te weinig erkenning, al helemaal in Nederland. Vele (kleine) pareltjes verdwijnen in de ongenadige schaduw van de grote blockbusters, ondanks het feit dat juist de onbekendere films vaak laten zien hoe innovatief het medium kan zijn. Een van die films waar ik veel te weinig over heb gehoord is Predestination. Tijdreizen is een van mijn favoriete onderwerpen, maar zelden weten films te ontsnappen aan de vele valkuilen die met dat thema gepaard gaan. Predestination is daar een uitzondering op, en weet zelfs creatieve twists op je los te laten die ervoor zullen zorgen dat je nog lang na de film zit na te denken over het verhaal. Het is een science-fiction film met in de hoofdrol Ethan Hawke, die één van de beste acteer-prestaties uit zijn carrière aflevert. De film gaat over een geheim agent die door middel van tijdreizen zijn carrière bij de rechtshandhaving wilt garanderen. Zijn allerlaatste opdracht is even lastig als verwarrend: de agent moet zijn jongere zelf aanwerven als agent, terwijl hij een crimineel wilt vangen die hem al heel zijn carrière net te snel af is. De film begint ietwat traag, maar al snel ontvouwt zich een van de beste verhalen van de afgelopen jaren. Wees gewaarschuwd: Mindf*cks zijn gegarandeerd.
Boek: Het Digitale Proletariaat
Niet iedereen is fan van makkelijk vermaak, en waarom zou je in het weekend stoppen met leren? Het Digitale Proletariaat (De Bezige Bij) is een mooie middenweg, geschreven door Hans Schnitzler, de bekende filosoof en publicist die zich bezig houdt met allerlei (moderne) vraagstukken. In Het digitale proletariaat wordt de ontstaansgeschiedenis van een nieuwe digitale generatie beschreven, wat soms pijnlijk herkenbaar is. De digitale proletariër is een mens van wie het hele bewustzijn – zijn aandacht, emoties en vriendschappen, zijn ideeën en fantasieën – tot koopwaar is gereduceerd. Schnitzler beschrijft in het interessante boek hoe de mens zowel zijn handelingsbekwaamheid als zijn levenskennis dreigt te verliezen. Dat klinkt als zware kost, maar dankzij de herkenbare kwesties leest het boek toch makkelijk weg, en geven de conclusies van Schnitzler stof tot nadenken. Binnenkort vind je op Geekly.nl onze recensie van het boek.
Serie: Mr. Robot
Hacking ziet er doorgaans totaal ongeloofwaardig en belachelijk uit in films en series, en dat is zonde. Vooral het recente Blackhat stelde enorm teleur, ondanks de veelbelovende acteurs en de synopsis van de film. Veel regisseurs lijken ervan overtuigd te zijn dat een realistische weergave van hacken niet spannend genoeg is, ondanks de steeds meer voorkomende films en series die het tegendeel bewijzen. Mr. Robot is een voorbeeld daarvan, en wist al na de eerste aflevering een fenomeen op het internet te worden, met op het moment van schrijven een 9.2 als gemiddelde IMDB-beoordeling. De serie volgt Elliot, een jonge programmeur die als ’s nachts als een ‘vigilante hacker’ ( a la Anonymous) de wereld een betere plek probeert te maken. Overdag helpt hij met het digitaal beveiligen van bedrijven, een baan waar hij erg gelukkig mee is. Elliot komt echter al snel in de problemen als hij gecontacteerd wordt door Mr. Robot, een mysterieuze leider van een ondergrondse hacker-groep. Mr. Robot wil Elliot rekruteren om het bedrijf te hacken dat hij overdag juist zelf beveiligd. Meer zal ik niet verklappen, maar geloof me (en de rest van het internet) als dit een van de meest interessante tv-series is van de afgelopen jaren. Recensenten prijzen de geloofwaardige weergave van het internet en het hacken van computers, en na vijf afleveringen weten de producenten de lat alsmaar hoger te leggen. Het blijft even afwachten of het niveau zo hoog blijft, maar elke geek is aan zichzelf verplicht om deze serie zo snel mogelijk te checken.