Maak kennis met de beste telefoon die je kunt krijgen: de OnePlus 2. Althans, dat willen de makers ons doen geloven. Vannacht werd de OnePlus 2 aangekondigd, de opvolger van de OnePlus One, de telefoon die vorig jaar iedereen wegblies met geweldige specificaties en een lage prijs. Krijgt OnePlus dat nog een keer voor elkaar?
OnePlus 2
Een jaar geleden kondigde het toen nog onbekende OnePlus met veel bravoure de OnePlus One aan, een telefoon met top-specificaties voor de helft van wat een iPhone of Samsung Galaxy kostte. Vandaar ook de naam “flagship-killer”. Naast een aantal kleine probleempjes en een systeem dat het moeilijk maakte om de telefoon ook daadwerkelijk te kopen, was en is het nog steeds echt een geweldige telefoon, en is het lastig om de aanschaf van een iPhone 6 of een Galaxy S6 te rechtvaardigen als je voor twee keer zo weinig een top-telefoon kunt kopen.
De afgelopen maanden zijn er echter meerdere nieuwe telefoons uitgekomen met verbeterde specificaties, en ook de OnePlus One was aan een nieuwe generatie toe. Niet omdat de telefoon traag werd of het niet goed meer doet, maar omdat het niet meer de vooroplopende telefoon is die het een jaar geleden was. Na een heel scala aan teasers en leaks was het vannacht dan eindelijk zover: de OnePlus 2 werd aangekondigd middels een speciale livestream die je met Google Cardboard (een soort goedkope VR-bril) kon bekijken. Dit zijn de specificaties van de “2016 flagship-killer”:
- OxygenOS gebaseerd op Android 5.1
- CPU: 64-bit Qualcomm© Snapdragon™ 810 processor met 1.8GHz Octa-core CPUs
- GPU: Adreno 430
- RAM: 4 GB/ 3 GB LPDDR4
- Opslaggeheugen: 64 GB/16 GB eMMC v5.0
- Sensoren: Fingerprint, Accelerometer, Gyroscoop, Proximity en Ambient Light
- Batterij: 3,300 mAh LiPo battery, USB Type-C
- Afmetingen: 151.8 x 74.9 x 9.85 mm
- Gewicht: 175 g
- Wi-Fi Dual-band Wi-Fi: 2.4GHz 802.11b/g/n en 5GHz 802.11a/n/ac
- Bluetooth: Bluetooth 4.1
- Camera: 13MP achterkant met OIS met laser focus, 5MP voorkant
- SIM: Dual nano SIM
Wat valt op?
Ik kan niet elk detail van de telefoon doornemen, maar ik zal even een aantal dingen noemen die erg opvallen. Ten eerste heeft de OnePlus 2 een finger-print scanner, die volgens OnePlus sneller en beter werkt dan de scanner van de iPhone. Dat betekent dat je dus je vinger op de knop aan de onderkant van de telefoon kunt leggen om je OnePlus 2 te unlocken. Die knop kun je overigens niet indrukken, het randje eromheen is dan ook puur bedoeld om je te laten zien waar je je vinger neer moet leggen.
Aan de onderkant van de OnePlus vind je een USB-C port, het nieuwe universele USB-type die je in vrijwel elke laptop en smartphone van volgend jaar terug gaat vinden. OnePlus 2 is de eerste smartphone met een dergelijke ingang als we OnePlus moeten geloven, en we zijn benieuwd naar wat dit gaat betekenen voor de functies van de OnePlus. In dit artikel kun je meer lezen over USB-C, en wat het nieuwe type voor jou kan betekenen.
Verder vind je aan de zijkant van de OnePlus 2 een verrassing die we niet zagen aankomen: een mute switch, waarmee je in één keer (net zoals op de iPhone) je telefoon op stil kan zetten. Je kunt in totaal tussen drie modi switchen ( all, priority, none), en naar verwachting kun je de acties van de knop ook wijzigen. De OnePlus 2 gaat 339 euro kosten voor de 16GB-versie, en 399 euro voor de 64GB-versie. De eerste paar maanden zullen alleen de 64GB-versies worden verkocht, en als de initiële vraag afneemt zullen de 16GB-modellen ook worden verkocht.
Wat zijn de nadelen?
Met zulke geweldige specificaties voor zo’n geweldig lage prijs mogen we eigenlijk niet klagen, maar er zijn wel een paar teleurstellingen. De OnePlus 2 ondersteunt ten eerste geen QuickCharge 2.0 en draadloos opladen. Vreemd genoeg heeft de OnePlus 2 ook geen NFC, waarmee je bijvoorbeeld draadloos kunt betalen. Dat klinkt als een klein gemis, maar gezien de OnePlus One wel NFC had en banken als ING steeds meer gaan inzetten op draadloos betalen en Android Pay is dit slecht nieuws. Al helemaal omdat OnePlus de OnePlus 2 “future-proof” noemt, en dat je er jaren mee vooruit kunt. Als alles binnen een jaar om home automation en contactloze acties gaat draaien zul je met een OnePlus 2 toch echt achterblijven.
Nogmaals: de OnePlus 2 is echt enorm goedkoop voor wat je ervoor krijgt, en het is een goede deal, dus het gebrek aan NFC maakt het echt niet opeens een slechte keuze. Wees er echter wel bewust van voordat je er eentje probeert te kopen. Ja proberen ja, want ook dit jaar moet je weer een invite hebben om de OnePlus 2 te kunnen kopen. Op deze pagina kun je je opgeven voor een invite, of je kunt een invite kopen van een ander. Pas wel op, want de invites zijn na 24 uur al ongeldig.