China zet weer een flinke stap in het censureren van het internet. De Chinese overheid is van plan om politie eenheden neer te zetten bij grote internet bedrijven, om te “helpen” bij het voorkomen van internetfraude en het “verspreiden van geruchten.” Dit staat in een bericht van China’s officiële nieuwsdienst Xinhau. Het Chinese ministerie van openbare orde en veiligheid gaat volgens het bericht zogenaamde ‘cyberpolitie eenheden’ plaatsen in “grote website en internet bedrijven.”
Alibaba, Tencent en Baidu
De Chinese overheid heeft nog niet bekend gemaakt om welke bedrijven het gaat en als we The Journal mogen geloven zijn Alibaba, Tencent en Baidu de grootste internet bedrijven in China. Geen van deze bedrijven zelf hebben de plannen van de Chinese overheid bevestigd.
Lees ook: Consoles mogen weer in China
China staat erom bekend een stevige greep te houden op het internet binnen de Chinese grenzen maar nu er steeds meer diensten opgericht worden, vooral sociale netwerken, wordt deze greep steeds steviger en strakker. Eerder dit jaar werd er nog een nieuwe reglement aangenomen waardoor de Chinese internetgebruikers verplicht worden gesteld zich te registreren met hun echte namen op blogs, microblogs, IM diensten, forums, nieuwssites en andere gerelateerde diensten. Tevens worden account verbannen door de overheid die bedoeld zijn om mensen of bedrijven te imiteren.
Intrigerend onderzoek
Recentelijk is er aan de Universiteit van Toronto’s ‘Citizen Lab’ een onderzoek uitgevoerd waarbij duidelijk is geworden dat op het platform WeChat (Chinese versie van Facebook) politieke posts zwaar gecensureerd worden. De onderzoekers hebben hiervoor meer dan 36.000 unieke publieke posts gedownload tussen juni 2014 en maart 2015 om deze vervolgens te monitoren. Uit het onderzoek is vervolgens naar voren gekomen dat de hoeveelheid censuur dat door de overheid wordt uitgevoerd op politieke posts extreem hoog is, veel meer dan voorheen gedacht. Ook hebben ze ontdekt dat er een automatische filter meedraait die posts blokkeert die woorden uit een blacklist bevatten, zoals bijvoorbeeld ‘4 juni’, wat een zwarte bladzijde in de geschiedenis is (protest Tiananmen Square). Ook woorden gerelateerd aan Falun Gong zijn verboden.