De bril op de afbeelding boven dit artikel ziet eruit als een typische zonnebril, maar voor kleurenblinden kan het hun leven veranderen. De brillen van EnChroma Labs werden voor het eerst in 2012 verkocht, en sindsdien zijn vele kleurenblinden positief verrast door hoe de speciale brillen veranderen wat ze kunnen zien aan kleuren. Maar hoe kan dat nou eigenlijk?
EnChroma
Je kunt kleuren waarnemen omdat je receptoren in je ogen hebt, genaamd kegeltjes. Als je kleuren ‘normaal’ kunt zien heb je drie setjes van die kegeltjes, die rode, groene en blauwe pigmenten kunnen oppikken. Kleurenblinden hebben echter moeite om rood en groen te onderscheiden, omdat hun kegels kleuren oppikken met spectra die overlappen. Je kunt op de afbeelding hieronder het verschil zien: links is er niks aan de hand, maar rechts zie je hoe een willekeurig persoon met kleurenblindheid het ziet, en wat er gebeurt met zijn of haar kegeltjes. Er zijn natuurlijk verschillende soorten kleurenblindheid, maar het geeft een goed beeld van wat er gebeurd met je zicht als je kleurenblind bent. Verder is er niks mis met hun visuele systeem, en worden de signalen van hun retina op een normale wijze naar hun hersenen verstuurd. De bril van EnChroma hoeft dus enkel te veranderen hoe kleuren worden gepercipieerd. De speciale brillen van EnChroma werden origineel bedacht om de ogen van chirurgen te beschermen tegen lasers tijdens operaties, maar uiteindelijk zijn kleurenblinden de primaire doelgroep geworden.
Maar wat doen de brillen? De glazen in de bril van EnChroma hebben een filter die licht absorbeert op de plek waar je spectra het meeste overlappen, waardoor er als het ware een wig ontstaat tussen de frequenties aan licht die beide kegeltjes oppikken. Klinkt ingewikkeld, maar in principe is het relatief simpel. Het resultaat kan fantastisch zijn: de glazen creëren een kleuren-boost die ervoor zorgt dat de drager van de bril opeens de kleuren veel beter kan onderscheiden. Je kunt vele filmpjes online vinden van mensen die de brillen voor het eerst opzetten, en zich (op een positieve manier) kapot schrikken van het verschil. Verwacht echter niet dat je gelijk alles als een ‘normaal’ mens kunt zien, maar het verschil kan desalniettemin enorm veel betekenen voor kleurenblinden. Helaas hangt er wel een flink prijskaartje aan: je legt al snel meer dan driehonderd dollar neer voor de speciale brillen.