Deze week werd er een Eiffeltoren op de zon gebouwd, maar hoe kan dat eigenlijk?
Eiffeltoren op de zon
Fotograaf Göran Strand stond gisteren rustig in de achtertuin van zijn huis de zon te fotograferen, toen hij opeens een wel heel bijzondere vorm op de zon zag. Er was een soort van toren te zien die veel wegheeft van de Eiffeltoren, zoals je op de bovenstaande foto kunt zien. Het is natuurlijk puur toeval dat de vorm op het werk van architect Gustave Eiffel leek, maar desalniettemin ging de foto al snel het hele internet rond. Het fenomeen wordt veroorzaakt door een protuberans, een lange, grillig gevormde materiebrug in de atmosfeer van de zon.
Lees ook:Celschade door de zon in kaart gebracht
Het is dus een lus van geïoniseerd gas, en het resultaat kan soms enorm indrukwekkend zijn. De vormen die ontstaan zijn namelijk veel groter dan je denkt: ze kunnen vele malen groter worden dan onze aarde, waardoor we ze ook kunnen waarnemen. De eerste protuberans werd ook door een Zweeds persoon waargenomen, in 1733. Het nemen van een foto van dit soort gevallen is echter veel moeilijker dan je zou verwachten: Strand moest meer dan 1000 foto’s nemen, waarvan hij de 300 beste foto’s samengevoegde. Het resultaat is de afbeelding boven dit artikel. Check vooral even de website van de fotograaf, waar je meer prachtige foto’s kunt vinden.
Today I found a really big Eiffel tower on the Sun, about 7 earth diameters high. #Sun #solarpower #EiffelTower pic.twitter.com/Shh0Jtu5S3
— Göran Strand (@Astrofotografen) August 17, 2015