Internet in landen zoals China, Noord-Korea en Iran is verre van vrij en open. Er zijn verschillende manieren beschikbaar om deze blokkades te omzeilen, maar deze worden ook steeds meer de kop ingedrukt door de regeringen van censurerende landen.
Technologie
De censuur technologie (waarvan een groot gedeelte wordt geëxporteerd vanuit westerse landen) staat niet stil en het wordt mensen die de blokkades kunnen omzeilen steeds moeilijk gemaakt om de waarheid te zien. Het is nu bijvoorbeeld mogelijk om het Tor netwerk en versleutelde VPN verbindingen te blokkeren.
Marionette
Gelukkig gaat er vaak ook weer een deur open waar een andere sluit en is er nu Marionette, software dat internetverkeer normaal laat lijken, ook als de gebruiker geblokkeerde content bekijkt. De software kan bijvoorbeeld een signaal geven dat de gebruiker een online spelletje speelt of Skype gebruikt, zelfs als het signaal actief onderzocht wordt kan Marionette op de juiste manier ‘reageren’. Het is ontwikkeld door een samenwerkend team van de Universiteit van Portland en RedJack, een online beveiligingsbedrijf.
De makers hopen dat de software uiteindelijk zal worden opgenomen in de software van Tor of de censuur ontwijkende software Lantern. Er zijn dan ook al gesprekken geweest tussen de makers van de software en de makers van de hiervoor genoemde anonimiteit software. Marionette is open source en zou dus gemakkelijk opgepakt kunnen worden door een bestaand netwerk. Dit gebeurd vaker, Tor ondersteund bijvoorbeeld al een censuur ontwijkende methode genaamd Format Transforming Encryption (FTE).
Het maskerende effect dat de software heeft op het internetverkeer is al eens eerder geprobeerd, maar Marionette is veel flexibeler en heeft een geloofwaardiger resultaat. Het past de data aan op ieder punt dat momenteel nagekeken wordt door censuur technologie. De software zal dus wel degelijk bijgehouden en bijgewerkt moeten worden, mocht Marionette een groot succes worden zal dit geen probleem zijn aangezien het open source software is.
Hopelijk kan dit mensen in landen met een onderdrukkende regering helpen toch nog vrijheid te beleven op het internet.