Een recentelijk afgestudeerde van de ‘Royal College of Art’ in Londen heeft onlangs een bijzonder blad gemaakt van kunstmatig zijde dat vermoedelijk zuurstof kan creëren en lucht zuiveren. Deze technologie zou deuren kunnen openen voor ruimtereizigers en een oplossing vormen voor het steeds groter wordende probleem van vervuilde lucht in bepaalde steden. Het blad is gefabriceerd met behulp van het laboratorium van de Tufts Universiteit, een particuliere universiteit in Boston, Verenigde Staten.
Eiwitten
De werking van het kunstmatige blad is mogelijk door een bepaalde samenstelling van eiwitten die wordt gewonnen uit zijde en bladgroenkorrels, ook wel chloroplasten genoemd. Deze stof heeft als belangrijke functie onder andere het uitvoeren van fotosynthese in planten. Het is een zeer belangrijke grondstof voor het blad. Het kunstmatige blad zou op eenzelfde manier zuurstof kunnen produceren door het gebruik van water en zonlicht. Aangezien het blad nu kunstmatig is kan het in de toekomst verbeterd worden door bijvoorbeeld minder zonlicht nodig te hebben voor meer zuurstof en ga zo maar door.
Ruimtereizen
Het blad lijkt een ideale oplossing tot één van de problemen van onder andere NASA dat bij langere ruimtereizen komt kijken, namelijk het tekort aan zuurstof aan boord. Aangezien het blad zeer licht is zou het maar weinig toevoegen wat betreft het gewicht, maar kan de cabine van het ruimteschip wel zelfvoorzienend zijn als het gaat om het produceren van zuurstof.