Volgens onderzoekers aan de Universiteit van Leicester zou het weleens kunnen zijn dat het wel of niet zijn van een ochtendpersoon genetisch is bepaald, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Zij baseren deze verklaring op een onderzoek dat zij hebben uitgevoerd met fruitvliegjes.
Onderzoek
Het team onderzoekers is afkomstig van de genetica afdeling aan de Universiteit van Leicester, Engeland. Dit team heeft eerder deze maand een artikel gepubliceerd in Frontiers in Neurology. In het artikel beschrijven zij de bevindingen van de link tussen slaapgedrag en genetica.
Fruitvliegjes
Tijdens het onderzoek kwamen zij erachter dat fruitvliegjes op verschillende momenten ontpoppen, verspreid over de dag. Vervolgens bleek dat ze deze timing van ontpoppen in stand konden houden door selectief te fokken.
Aangezien fruitvliegjes vaak worden gebruikt als een plaatsvervanger voor de mens op het gebied van genetica kan dit erop duiden dat er een link bestaat tussen slaapgedrag en onze genen. De beestjes delen namelijk 75 procent van de ziekte veroorzakende genen met ons. Als dat ook het geval is voor de genen die ervoor zorgen dat de vliegjes op een vaste tijd ontpoppen, zou dit erop duiden dat het zijn van een ochtend- of avondmens geen voorkeur is maar simpelweg is voorgeprogrammeerd.
Het is veelal bekend wat de eigenschappen van ochtend- en avondmensen voor effect hebben op onze gezondheid, maar de moleculaire oorzaak hiervoor was vooralsnog onbekend.
Gezondheid
Mensen behoeven ongeveer zeven tot negen uur slaap per nacht. De verdeling hiervan verschilt echter per persoon, de een gaat vroeg naar bed en staat vroeg op, de ander begint en eindigt later met slapen. Een tekort aan slaap kan veel nare gevolgen hebben, zo vergroot het de kans op een ongeluk, maar kan het ook fatale kwalen met zich meebrengen zoals bijvoorbeeld een hartaanval. Dit nieuwe onderzoek kan in ieder geval nieuw licht schijnen op de reden waarom dit verschil in slaapcycli bestaat.