Onderzoekers hebben mogelijk een nieuw aanknopingspunt gevonden in het bloed voor episodische migraine. Hieronder wordt migraine tot vijftien ‘aanvallen’ per maand verstaan.
Onderzoek
Aan het onderzoek deden een totaal van 88 vrouwen mee. Van deze groep hadden 52 vrouwen regelmatig last van migraine, de overige 36 hadden geen last van hoofdpijn. De volledige groep onderging een neurologische test, een bmi meting en een bloedonderzoek. De hele groep had een gemiddelde van 5.6 keer hoofdpijn per maand.
Het bloed werd getest op een groep vetten die meewerken aan de instandhouding van het interne milieu en die helpen om ontstekingen te reguleren in de hersenen. Het biedt de hersenen hiermee een soort beschermende functie.
Vetten
Uit het bloedonderzoek bleek dat de vetten onder de naam ceramiden in verminderde mate aanwezig waren bij vrouwen met regelmatige migraine vergeleken bij de groep vrouwen die hier geen last van hadden. Vrouwen met migraine hadden gemiddeld 6,000 nanogram ceramiden per milliliter bloed, terwijl vrouwen zonder hoofdpijn een gemiddelde haalden van 10,500 nanogram per milliliter. Iedere stijging in hoeveelheid ceramide in het bloed ging gepaard met een flinke afname in kans op migraine. Daarnaast zijn er nog twee soorten vetten, genaamd sfingomyeline, worden ook gekoppeld aan een vergroot risico op migraine.
“Er is meer onderzoek nodig om de bevindingen te kunnen bevestigen, maar de mogelijkheid voor het vinden van een nieuwe biomarker is opwindend”, aldus B. Lee Peterlin, één van de schrijvers van het artikel.
De onderzoekers die meewerkten aan dit onderzoek hebben aangegeven dat het onderzoek te maken heeft met beperkingen. Er zijn namelijk alleen maar vrouwen gebruikt en daarnaast was de testgroep relatief klein om een betrouwbaar eindresultaat te produceren.
Het is een zeer goed begin voor toekomstige onderzoeken, maar er is nog veel werk aan winkel. Hopelijk volgen deze onderzoeken snel en kan er een effectieve oplossing gevonden worden voor migraine.