We kunnen er niet meer omheen, al de informatie die dagelijks op ons afkomt. Het wordt zelfs verwacht dat we constant bereikbaar zijn, maar het is eigenlijk helemaal niet goed voor ons. Soms moet je even letterlijk de stekker eruit trekken.
Social media
Technologie hebben we ondertussen een beetje ‘eigen’ gemaakt en we zien het dan ook als een deel van ons. Dit maakt het erg lastig om aan de kant te leggen. Uit onderzoek blijkt dat er gemiddeld vierenvijftigduizend woorden per dag op ons afkomen via social media. Als hierbij de e-mails, boeken en artikelen zoals deze bij op tellen, groeit dat aantal nog eens explosief.
De hoeveelheid informatie is te vergelijken met de hoeveelheid tekst dat te vinden is in maar liefst tweehonderd kranten. De gemiddelde persoon produceert maar liefst zes kranten aan informatie per dag verspreid over de verschillende kanalen, zoals WhatsApp, Tinder en Facebook.
Lees ook: Het internet uitprinten: hoeveel papier heb je nodig?
Hersenen
Dit informatie-tijdperk neemt bepaalde voordelen met zich mee, maar er hangen helaas ook wat negatieve kanten aan. Zo zijn onze hersenen nooit bedoeld om constant verbonden te zijn met de hoeveelheid prikkels die nieuwe technologie met zich mee brengt, volgens Max Blumber, een psycholoog aan de Universiteit van Londen. “Onze hersenen zijn nog niet dusdanig geëvolueerd om dit niveau van activiteit aan te kunnen en dat is een probleem”, aldus Blumberg.
De manier waarop nieuwe technologie ons als mens beïnvloed is nog niet uitvoerig onderzocht, wellicht komt dat omdat het probleem nog niet nadrukkelijk genoeg aanwezig was. Maar uit de onderzoeken die er wel gedaan zijn komen zorgwekkende resultaten. Zo blijkt dat het gebruik van social media narcisme bevordert, het gebruik van smartphones kan zorgen voor slapeloosheid en dat lichtgevende schermen kinderen het inlevingsvermogen van kinderen beperkt.
De conclusie van veel van deze onderzoeken is dat we onszelf over-stimuleren. Door de prikkels van de verschillende kanten maken we het onszelf moeilijk om op één taak per keer te concentreren. Uiteindelijk kan dit ons vermogen om kritisch te denken en onze creativiteit negatief beïnvloeden.
Lees ook: 9 redenen waarom we zo van top 10 lijstjes houden
Oplossing
Maar er is hoop, al klinkt het erg extreem, soms moeten alle apparaten gewoon even uit. Dit zal een terugkerend iets moeten zijn, eenmalig zal hier geen effect hebben. Volgens Daniel J. Levitin, directeur van het Laboratorium voor Muziek, Cognitie en Expertise aan de McGill Universiteit in Montreal, Canada zal het werken als een reset knop voor ons brein.
“Elke status update die je leest op Facebook, elke Tweet of tekstbericht dat je krijgt van een vriend strijdt voor ruimte in je hersenen waar belangrijke dingen staan opgeslagen zoals of je jouw spaargeld moet stoppen in aandelen of obligaties, waar je jouw paspoort hebt gelaten of hoe je het beste een meningsverschil kan bijleggen.”
“Om productiever en creatiever te zijn en om meer energie te hebben, zegt de wetenschap dat de dag in delen opgedeeld moet worden periodes waarin je aan één project werkt.”, aldus Daniel J. Levitin. Dit is nou net wat onder andere smartphones tegengaan door ons constant andere informatie te geven die ons afleiden van ons doel.