Steve Jobs stond aan de wieg van onder andere de iPhone, Toy Story en vele andere bekende projecten en gadgets. Hij leidde een fascinerend en turbulent leven, dat vier jaar geleden helaas veel te vroeg eindigde. Jessie Hartland laat je kennismaken met het verhaal van Steve Jobs met haar inspirerende grafische biografie: Steve Jobs: Waanzinnig Goed.
Steve Jobs: Waanzinnig Goed
Het is alweer vier jaar geleden dat veel te vroeg Steve Jobs overleed aan alvleesklierkanker, de man die onder andere de Macbook en de iPhone bedacht, en Apple liet uitgroeien tot de tech-gigant die we nu allemaal kennen. Sinds zijn dood zijn er talloze biografieën uitgekomen, de één minder geslaagd dan de andere, maar uit alle biografieën en films wordt één ding duidelijk: Jobs leidde een fascinerend leven, vol met liefde en uitvindingen, maar ook conflicten en strijd. Vele columnisten en auteurs trachten dat turbulente leven te vangen in louter woorden, wat al een hele opgave op zich is. Jessie Hartland ging nog een stap verder: ze heeft een grafische biografie van Steve Jobs getekend/geschreven. De kans dat je Jessie Hartland kent is klein, want in Nederland is ze niet echt bekend. Ze maakte veelal furore in Amerika, waar ze bekend staat om haar prachtig geïllustreerde kinderboeken. Met Steve Jobs: Waanzinnig Goed (originele titel: Steve Jobs: Insanely Great) geeft Hartland ons een kijkje in het leven van de inspirerende maar ook moeilijke man.
Notitie: Alle afbeeldingen zijn in het Engels, maar het gerecenseerde materiaal was uiteraard Nederlands.
Als ik deze biografie zou vergelijken met standaard strips zou ik het werk van Jessie Hartland tekort doen. Haar pagina’s zijn dynamisch, en haar tekenstijl weet schijnbaar moeiteloos alle fases uit het leven Steve Jobs tot leven te wekken. Verwacht dan ook niet de typische vierkante of rechthoekige panelen die je wekelijks in de Donald Duck tegenkomt: Jessie Hartland gebruikt op creatieve manieren de ruimte die ze krijgt, zoals je op de afbeeldingen in dit artikel kunt zien. Haar stijl is luchtig en humoristisch, en doet soms denken aan de illustraties van Quentin Blake. Laat je dan ook niet afschrikken door de vrij simpele of bij vlagen zelfs vrij rommelige tekenstijl van Hartland: erachter zit een souplesse verscholen die zeldzaam is. Hetgeen dat de grafische biografie van Jessie Hartland zo bijzonder maakt, is het gebrek aan tekst. Ze weet in korte zinnen het leven van Jobs voor je uit te vouwen, zonder dat ze pagina’s vol lappen tekst nodig heeft. Het lijkt erg op de filosofie van Jobs zelf: power through simplicity.
Lees ook: 6 dingen die je waarschijnlijk niet wist over Apple
Je vliegt door de jeugd van Jobs, een slim kind met vele mogelijkheden en een mooie toekomst. Ik zal niet teveel over het verhaal verklappen, al zul je een deel al weten omdat Steve Jobs natuurlijk echt bestaan heeft. Steve Jobs: Waanzinnig Goed is een avontuur dat je als lezer gewoon moet beleven, en waar je met veel plezier later nog eens doorheen zult bladeren. Dat is overigens wel wennen: je betaalt al snel €15 voor deze grafische biografie, die je door de aard van het medium toch relatief snel uit zult hebben. Lezers van strips en grafische novelles zijn dit gewend, maar niet iedereen zal hier even blij mee zijn.
Verder valt er echter helemaal niks aan te merken op het boek, naast misschien het feit dat de tekening van Steve Jobs op de voorkant ontzettend pixelig is. Je merkt het al: ik moet echt mijn best doen om kritiek te leveren op deze grafische biografie, wat laat zien hoe goed werk Hartland heeft afgeleverd. Steve Jobs: Waanzinnig Goed is absoluut je geld waard, al was het alleen al om het feit dat dit boek voor jong en oud geschikt is, dus ook je dochter met haar iPhone kan gerust dit boek oppakken. Een genot voor het oog en een must read voor iedereen die ook maar een beetje interesse heeft in technologie.