Een team onderzoekers aan de Universiteit van Californië onder leiding van Iris Blandon-Gitlin hebben in een nieuw onderzoek een link gelegd tussen geloofwaardig liegen en de mate waarin de blaas is gevuld.
Liegen
Het is gemakkelijker om de waarheid te vertellen dan het is om te liegen, het is nog niet zo gemakkelijk om ons eigen brein hiermee voor de gek te houden. Bij het vertellen van een leugen moet je namelijk een hoop dingen onder controle houden. Je moet bijvoorbeeld weten wat je gaat veranderen aan de waarheid zodat het geloofwaardig blijft, daarbij komen er waarschijnlijk meerdere versies van het verhaal kijken, daarnaast is het belangrijk dat het niet af te lezen is aan je gedrag en moet het gedrag van de ontvanger van de leugen in de gaten gehouden worden om te zien of de leugen wordt gelooft. Kortom, er komt een hoop informatie bij kijken die je allemaal bij moet houden van het vertellen van een leugen.
Volle blaas
De deelnemers kregen allen verschillende hoeveelheden water te drinken en kregen vervolgens de opdracht om tegen hun interviewers te liegen. Heet leek er al direct op dat de deelnemers die meer water te drinken hadden gekregen geloofwaardiger waren in de leugens die zij vertelden dan de andere deelnemers.
Iris Blandon-Gitlin, hoofdonderzoeker van dit onderwerp denkt dat een volle blaas iemand beter kan laten liegen doordat het de delen in de hersenen activeert die helpen controle te houden over verschillende lichamelijke functies. Hierdoor zou het gemakkelijker worden om onder andere de spanning van het liegen te bedwingen. De hersenen moeten zich weerhouden om de waarheid niet te vertellen net zoals de blaas zich moet weerhouden van ontspanning bij het ophouden van urine.
Onderzoek
Tijdens het onderzoek kregen de deelnemers vijf glazen of vijf slokken water te drinken. Daarna wachten zij 45 minuten terwijl hun blaas werd gevuld. Vervolgens moesten zij liegen over een onderwerp waar zij persoonlijk een sterke mening over hadden, dit tegenover een interviewer bewapend met een camera. Om de verschillen te meten werden de deelnemers ook gevraagd de waarheid te vertellen over dit onderwerp, zonder dat de deelnemer liet weten wat de waarheid was en wat niet.
Het beeldmateriaal werd geobserveerd door twee groepen onderzoekers. De ene groep lette voornamelijk op lichaamstaal en het zelfvertrouwen tijdens het spreken terwijl de andere groep probeerde uit te vogelen welke van de twee verklaringen de waarheid was en welke de leugen.
Resultaat
De groep die vijf glazen te drinken kreeg en een volle blaas hadden waren beter in staat om complexe leugens te vertellen. De observeerders hadden het bij deze groep slechts 30 procent van de keren bij het juiste eind.
Dit bevestigt een theorie dat luidt dat het makkelijker wordt om extra zaken te bedrukken als de hersenen al iets moeten inhouden. Het werkt echter alleen voor zaken die tegelijk spelen. Voor zaken dit achtereenvolgens spelen kan het averechts werken, de ‘concentratie’ van het inhouden verzwakt namelijk na verloop van tijd.
Het onderzoek zal pas in december gepubliceerd worden in Consciousness and Cognition.