Een synthetisch biologisch lab van Massachusetts Institute of Technology(MIT) heeft een DARPA contract van maar liefst 32 miljoen dollar binnen gehaald. Het geld zou bedoeld zijn voor onderzoek naar betere ziekte bestrijding, nieuwe biobrandstoffen of het maken van ‘levende’ stoffen voor kleding en dergelijken.
DARPA
DARPA is de organisatie die zorgt voor de technologische voortgang voor voornamelijk militaire doeleinden in de Verenigde Staten. Het contract dat zij nu hebben gesloten met een biologisch laboratorium doet dan ook vraagtekens rijzen over waar DARPA precies naar op zoek is.
MIT
Bij de Broad Institute Foundry, zoals het lab van MIT heet, zijn ze enthousiast over het contract en het onderzoek dat zij mogen gaan verrichten. “Levende cellen zijn de ultieme technische substraat. Ze zijn het moeilijkst om te controleren.”, aldus Christopher Voigt, een professor van biomedische techniek in het laboratorium. “Stel je voor dat je een levende cel zo kan maken dat hij door het menselijk lichaam navigeert, ziektes herkent en deze aanpakt. Daarvoor is het nodig dat de cel weet waar in het lichaam het zich bevindt, ziektes kan opsporen en deze kan genezen. Dat is iets waarvan we weten dat het kan in de biologie. Maar we weten niet hoe wij dit kunnen controleren als onderdeel van een medicijn.”, vervolgt hij.
DNA
Er zijn vele teams die zich buigen over het manipuleren van bacteriën en DNA of andere complexe cellen. Zo zijn er teams in geslaagd cellen te maken die op hun beurt hout en schelpen creëren. Het probleem met dit soort onderzoeken is dat de voortgang niet heel snel verloopt. Dit komt onder andere omdat cellen tijd nodig hebben om te groeien en uiteindelijk volwassen te worden, wat vaak nodig is om het onderzoek succesvol te maken.
Voor het contract met DARPA zal de Broad Institute Foundry alle hulp inroepen die zij kunnen om de voortgang te bewaken. Ze zullen onder andere gaan samenwerken met andere afdelingen op het instituut zoals computer wetenschappen. Daarnaast zullen ze gaan samenwerken met bedrijven in de chemische, medische, voedsel, energie, landbouw en biotech branche, volgens het officiële persbericht.
Het is even afwachten wat voor ‘moois’ er uit deze samenwerking komt, mits de bevindingen achter gesloten deuren blijven.