Binnenkort kunnen wetenschappelijke neurologische onderzoeken geaccelereerd worden: wetenschappers hebben namelijk zelf hersenen gekweekt, waarmee je op een realistische manier kunt experimenteren.
Een echt brein
Veel wetenschappelijke onderzoeken zouden veel efficiënter en sneller kunnen verlopen als men niet tegen het bekende probleem op liep: je kunt niet zomaar alles op echte mensen uit testen. Als je bijvoorbeeld een nieuwe drug hebt ontworpen die potentieel vele levens kan redden, moet je eerst door allerlei processen heen voordat je echt kunt beginnen met testen. Hartstikke goed natuurlijk, maar niet altijd even handig. De oplossing was tot nu altijd om met microelectronics zelf een model te bouwen van het menselijk brein, maar dat is erg duur en alles behalve betrouwbaar. Als het aan de wetenschappers van Brown University ligt, kan binnenkort elk lab gebruik maken van hun eigen gesimuleerde brein. Ze hebben een techniek ontwikkeld waarmee ze een mini-brein kunnen creëren, compleet met actieve neuronen.
Lees ook: Nucleair proces in de hersenen heeft mogelijk effect op ziekte
Met een centrifuge halen ze cellen weg, en starten ze in een gecontroleerde omgeving een cellen-cultuur. Als je dan even drie weken wacht, krijg je er een complex en drie dimensionaal neuraal netwerk voor terug: een mini-brein. De nieuwe oplossing is ook veel goedkoper dan de alternatieven: het kost slechts 25 cent aan materiaal. Een echt stel hersenen is natuurlijk een stuk geavanceerder, maar de mini-hersentjes komen dichtbij genoeg. Wetenschappers kunnen nu gaan experimenteren met cellen en realistische resultaten te zien krijgen. De uitvinders hopen dat hiermee neurologisch onderzoek geaccelereerd kan gaan worden, en dat onderzoek in het algemeen goedkoper wordt. Hier kun je meer lezen over de mini-hersentjes.