Onrust in Thailand: de militaire junta wil al het internetverkeer langs één punt gaan leiden, zodat de overheid in feite complete controle krijgt over alles wat de inwoners van het land online uitspoken. Gamers zijn het hier niet mee eens, en kwamen in actie.
Thailand
De militaire junta (verschillende militaire leiders die de macht delen) in Thailand staat bekend om het regelmatig toepassen van censuur: zowel Facebook als Bitcoin en de game Tropico werden meerdere malen geblokkeerd. Vaak zijn de redenen voor het censuren van sites vaag, en lijkt de reactie van het militaire dictatuur vrij overdreven. Toch weerhield dat de militaire leiders niet om met wel hele drastische maatregelen te komen: ze willen slechts één ‘gateway’ tussen Thailand en de rest van de wereld.
Lees ook: Nieuw Chinees Cyberwapen ‘The Great Cannon’
Dat betekent dus dat er eigenlijk maar één verbinding is waarlangs al het internetverkeer van Thailand zal gaan. De overheid zou in theorie dan alle data met gemak kunnen evalueren en censureren, waardoor Thailanders steeds meer van de dictatuur zullen gaan merken in hun dagelijkse online bezigheden. Velen zijn er dan ook niet blij mee, en noemen het spottend ‘The Great Firewall of Thailand”. Verschillende websites van de overheid waren al het slachtoffer van DDoS aanvallen, die uitgevoerd werden om een duidelijk signaal af te geven: wij zijn het hier niet mee eens. Verschillende organisaties zijn al bezig met campagnes om het dictatorschap tegen te houden, en ook gamers komen in actie. Via Facebook werden verschillende aanvallen gepland, die vrij onschuldig waren: gebruikers werden aangemoedigd constant websites van de overheid te verversen, totdat de servers het niet meer aan konden.
Er is zelfs al een soort van mascotte voor de protesten ontworpen: Nong Kalaland. De overheid liet in een reactie weten dat de protesten onterecht zouden zijn: volgens de minister van informatie, Uttama Savanayana, gaat de enkele gateway er juist voor zorgen dat het internet veel sneller is, en goedkoper om te gebruiken. De militaire leider van Thailand, Generaal Prayut Chan-ocha, zegt zelfs dat het plan afgeblazen wordt als het blijkt dat het tegen de mensenrechten ingaan. Verschillende gebruikers lieten online al merken dat ze de verklaringen van de overheid niet vertrouwen, en dat de overheid enkel het westen gerust wil stellen. Tot begin vorig jaar was Thailand een democratie, maar op 22 mei 2014 werd een staatsgreep gepleegd, onder leiding van opperbevelhebber Prayuth Chan-ocha.