Het universum is groot, heel groot. Op een heldere nacht zien wij slechts een luttele procent van de sterren om ons heen. Hoe kan het dan dat er nog geen contact is geweest met buitenaards leven?
Het probleem is in ieder geval niet dat wij het als mensheid niet proberen met alle missies ver de ruimte in, helaas nog steeds zonder resultaat.
Hieronder vind je de meest voorname theorieën die experts in de loop der tijd hebben gegeven over ons vooralsnog eenzame bestaan in het universum. Let op, ze zijn niet allemaal even rooskleurig.
Buitenaards leven bestaat niet
De verschillende theorieën zijn verdeeld in twee hoofdcategorieën, namelijk het wel of niet bestaan van buitenaards leven.
Zeldzame Aarde-hypothese
De term ‘Rare Earth’, oftewel ‘Zeldzame Aarde’ is ooit geopperd in een boek uit het jaar 2000, geschreven door Peter Ward en Donald E. Brownlee, toepasselijk ‘Rare Earth: Why Complex Life Is Uncommon in the Universe’ genoemd.
De hypothese die hierop is gebaseerd gaat ervan uit dat alle nodige elementen voor leven als grote doos met puzzelstukjes allemaal op precies het goede moment in elkaar vallen, puur toeval dus eigenlijk. De omstandigheden waarin leven mogelijk is zijn behoorlijk specifiek. Daarnaast heeft het Europees Ruimte Agentschap ingeschat dat er maar liefst 1,000,000,000,000,000,000,000,000 sterren in het waarneembare universum bestaan.
Uiteraard zijn niet al deze sterren geobserveerd om te zien hoeveel zij lijken op onze zon of hoeveel planeten lijken op die van ons. De algemene ruwe schatting zegt dat 5% van al deze sterren gelijk zijn aan onze zon, wat neer komt op 500 miljard zon-achtige sterren. Van die 500 miljard sterren heeft ongeveer 22 procent een Aarde-achtige planeet die eromheen draait, dat zijn dus meer dan 100 miljard zonnestelsels die lijken op die van ons.
Voor deze hypothese lijkt het universum simpelweg te groot. Op naar de volgende theorie!
Lees ook: 5 interessante feiten over ons zonnestelsel
The Great Filter (bij gebrek aan een letterlijke vertaling)
Stel, de ‘zeldzame Aarde-hypothese’ klopt niet en er zijn wel degelijk meerdere leefbare planeten, dan moet er iets anders aan de hand zijn. Er bestaat een theorie genaamd ‘The Great Filter’ waarbij intelligente samenlevingen een obstakel (een filter) tegenkomen die de samenleving de kop kan kosten. Zulke obstakels kunnen één van de vele opspelende wereldproblemen zijn, zoals overbevolking, ziekte of bijvoorbeeld nucleaire wapens.
Als je alle bovenstaande tekst hebt overgeslagen en het liever uitgelegd krijgt met bewegende plaatjes ben je hier ook aan het juiste adres:
https://www.youtube.com/watch?v=HxIRmHTgPCU
De grote vraag hierbij is, zijn we het filter al voorbij of staat het ons nog te wachten? Helaas is het onmogelijk om te weten waar op de tijdlijn het filter kan opspelen. Er zijn drie scenario’s mogelijk waarom wij hier nog steeds zijn.
We zijn al voorbij het filter
Hopelijk is dit de winnaar mocht dit de kloppende theorie zijn. Dit zou namelijk inhouden dat wij zo bijzonder zijn dat we ons hoofd koel hebben gehouden terwijl andere (buitenaardse) samenlevingen het hebben afgelegd.
Zoals eerder gezegd is het helaas niet te weten wanneer het filter zich presenteert en of we het dus inderdaad al hebben gepasseerd.
Het filter staat ons nog te wachten, maar we zijn toevallig de eerste
Dat zou ons in dit geval de eerste beschaving maken dat het ooit voorbij het filter heeft gehaald. Of misschien is het helemaal niet zo moeilijk om voorbij het ‘Grote’ filter te komen en is ons zonnestelsel gewoon één van de eerste die geschikt is om intelligent leven te ondersteunen.
Hier zou toch weer een stuk toeval bij komen kijken, de kans hiervoor is echter volledig theoretisch en dus praktisch onmogelijk om te berekenen.
Het filter staat ons nog te wachten en we zijn de pineut
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het filter ons inderdaad nog te wachten staat en het einde van de wereld dit keer echt nabij is. Dit zou door een diverse reeks aan verschijnselen kunnen gebeuren, zoals een natuurramp, een asteroïde inslagen, zonnevlammen, ziektes en ga zo maar door.
Genoeg deprimerende scenario’s, we gaan door naar positievere opties.
Buitenaards leven bestaat wel
Steeds meer mensen lijken deze optie hun voorkeur te geven, maar waarom hebben we dan nog geen contact met ze gehad?
Buitenaardse wezens bezochten de Aarde voordat hier intelligent leven bestond
De mens bestaat pas zo’n 200.000 jaar, terwijl de Aarde al zo’n 4,5 miljard jaar oud is. We zijn dus maar een stipje op de tijdlijn van moeder Aarde.
Lees ook: Planeet onder de loep: Aarde
Het kan daarom zomaar zo zijn dat de buitenaardse wezens ons net hebben misgelopen en kwamen zij langs toen de Aarde nog een grote bal gloeiende lava was of toen de dinosaurussen de wereld nog domineerden.
Ons zonnestelsel is bekend maar misschien te ver weg
Het kan natuurlijk zijn dat buitenaards leven weet dat onze planeet bestaat maar dat we ons simpel weg aan de uithoek van het universum bevinden. Bij het koloniseren van Amerika door de Europeanen heeft het ook erg lang geduurd voordat de Indianen aan de westkust bereikt werden en hun bestaan werd opgemerkt.
Het kan zijn dat de buitenaardse samenlevingen gewoon nog niet ver genoeg hebben gereisd of kunnen reizen. In dit geval is het een kwestie van tijd.
Buitenaardse samenlevingen leven in een utopie en zoeken niet naar ons
Het kan natuurlijk zijn dat de buitenaardse samenlevingen het veel beter voor elkaar hebben als wij en hebben zij niet de behoefte om op zoek te gaan naar voor hun buitenaards leven.
Buitenaarde wezens proberen te communiceren maar wij zijn te primitief om het te begrijpen
Het kan natuurlijk zo zijn dat de signalen die buitenaardse wezens uitzenden te geavanceerd zijn voor ons mensen om het te kunnen opvangen. Dit zou zowel per ongeluk als met opzet kunnen zijn.
Het kan een andere frequentie zijn als dat wij kunnen bereiken of we hebben simpelweg een technologische achterstand.
Buitenaardse wezens zijn overal
Het kan zijn dat buitenaardse wezens zich bevinden in een andere dimensie dan dat wij kunnen waarnemen. Er zijn verschillende films die gebruik maken van deze theorie, zoals bijvoorbeeld Interstellar. Of we weten simpelweg niet wat een buitenaards wezen is.
Heb je weleens goed gekeken naar wat er om je heen leeft, zoals bijvoorbeeld een rups?
En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar tot de tijd dat we zo ver zijn dat we zelf het hele zonnestelsel kunnen ontdekken moeten we ons misschien maar niet zo druk maken en lekker afwachten.