Er zijn van de verschillende kanten plannen om naar Mars te gaan, waaronder Mars One in 2026. De oude bekende NASA kan hier natuurlijk niet achterblijven en heeft zijn eigen plannen, maar een tripje naar Mars lijkt vooralsnog snel op een zelfmoord missie. Daar hebben de knappe koppen bij het ruimteagentschap nu een aantal uitvindingen voor bedacht.
Laser communicatie
Communicatie is de sleutel tijdens een operatie naar Mars, maar dat is over de immense afstand makkelijker gezegd dan gedaan. Op het meest gunstige moment bevindt Mars zich namelijk op 54,5 miljoen kilometer afstand van de Aarde. Voor een succesvolle landing zal er dus een betere verbinding tot stand gebracht moeten worden, aangezien Internet.org niet zover rijkt en een kabel trekken geen optie is kiest NASA voor een beter passende oplossing: lasers.
Momenteel is het op Mars mogelijk om twee miljoen bits per seconde te ontvangen vanaf onze planeet. In het Internationale ruimtestation ISS is dat maar liefst 150 keer zoveel. In 2013 is NASA al bezig geweest met het testen van communicatie via lasers met het systeem genaamd LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer). Toen haalde het systeem maar liefst een download snelheid van 622 miljoen bits per seconde.
Hele grote raketten
Sinds dat er afscheid genomen is van de Space shuttle zijn er een aantal taken overgenomen door Russische ruimtevaartuigen, maar NASA heeft niet stil gezeten. In de tussentijd zijn zij namelijk bezig geweest met een systeem dat het mogelijk maakt om ruimtevaartuigen van 70 ton de ruimte in te kunnen schieten, dit kan doorontwikkeld worden tot maar liefst 130 ton. Ter vergelijking, een Spaceshuttle kon slechts 25 ton vervoeren. Het systeem draagt de naam ‘Space Launch System’. De eerste versie van dit systeem is 97,5 meter lang, een aardig grote jongen dus.
Het overklast dan ook alle bestaande en geplande commerciële ruimtevaartuigen. De SLS zou het mogelijk kunnen maken om een langere tocht zoals die naar Mars gemakkelijker te maken.
Nieuwe aandrijving
Naast de grootte en bereik van de SLS krijgt het systeem ook een experimentele manier van aandrijving. Het zal namelijk gaan werken op een verbranding van vloeibare waterstof en vloeibare zuurstof. Deze ionen voortstuwing is tot maar liefst tien keer zuiniger dan raketbrandstof.
Daarnaast ligt er een plan om bevoorrading en wellicht zelfs bemanning op zonnekracht richting Mars te sturen. Het ruimtevaartuig heeft dan minder explosieve snelheid, in plaats daarvan bouwt het langzaam snelheid op over een langere tijd, tot een maximum van ruim 320.000 kilometer per uur.
Deze technologie bestaat al, maar NASA zal de efficiëntie nog behoorlijk moeten verbeteren wil dit het tot Mars kunnen schoppen. Mocht dit lukken, dan zou dit het mogelijk maken voor de astronauten om uiteindelijk weer terug te keren naar Aarde.
Nieuwe ruimtepakken
De omstandigheden op Mars vragen ook wat betreft kleding om innovatie, zo heerst er schadelijke radiatie en is het erg koud. Daarnaast moeten de astronauten wel bewegingsvrijheid hebben om het te verzetten werk zo min mogelijk in de weg te zitten. Daarvoor worden nu nieuwe pakken ontwikkeld die een stuk dunner zijn en veel meer bewegingsvrijheid bieden. Ze zullen gemaakt worden van zelfherstellende materialen en zullen voorzien worden van bio-monitoren en augmented reality.
Leefomgeving
Voor een langer verblijf op Mars is een ruimere en voorzienende leefomgeving nodig. Hiervoor heeft NASA een capsule ontwikkeld dat zorgt voor de nodige leefruimte en een badkamer, deze capsule kan bevestigd worden aan de Orion. De Orion is een relatief nieuwe capsule die voor verschillende doeleinden ingezet kan worden, waaronder landingen.
Een dergelijke aansluitende capsule zou ook de benodigdheden voor het ondersteunen van de bemanning aan boord moeten hebben, zoals bescherming tegen radiatie, trainingsfaciliteiten om op kracht te blijven en uiteraard voedsel en schoon water. Op deze manier zou het mogelijk moeten worden om astronauten minimaal een jaar op Mars te stationeren.
Het is allemaal een kwestie van tijd voordat NASA dit soort uitvindingen volledig werkend heeft, maar het vooruitzicht naar een succesvolle missie naar Mars maakt het wachten zeker waard.