Iedereen die Star Wars heeft gezien droomt van het communiceren met familie en vrienden middels hologrammen. Helaas is dat minder makkelijk te realiseren dan men eerst dacht, en het praten tegen een 3D-versie van je favoriete oma lijkt dan ook science-fiction te blijven. TAKEE 1 claimt echter de eerste holografische smartphone te zijn, waardoor wij gelijk benieuwd waren: is dit de zoveelste marketing-truc of kan het bedrijf achter de TAKEE 1 voor broodnodige innovatie zorgen in de mobiele markt?
TAKEE 1
De TAKEE 1 werd vorig jaar aangekondigd, maar de holografische smartphone werd meerdere malen uitgesteld. De fabrikant beweerde dat de technologie zo complex is dat het lastig was om veel exemplaren te produceren, en dat het uitbrengen van de telefoon daarom zo lang duurde. Normaliter is een telefoon na een jaar eigenlijk alweer irrelevant, dus zijn de specificaties van de TAKEE 1 dan niet “over de datum”? Maar goed, laten we eerst eens kijken naar wat de TAKEE 1 zo speciaal zou moeten maken: hologrammen. Bekijk vooral eens de afbeeldingen in dit artikel: je ziet mensen met een smartphone waar ontploffingen, mensen en allerlei andere vormen uit komen steken. Het ziet er oprecht indrukwekkend uit, maar met een beetje gezond verstand besef je natuurlijk dat het nooit zo mooi kan zijn.
Lees ook: Holus tovert 3D hologrammen op je eettafel
De TAKEE 1 heeft een 3D-scherm met een adaptar die vier camera’s gebruikt om foto’s, 3D-games en video’s een soort van zwevend idee mee te geven. De camera’s houden jouw ogen in de gaten, en die informatie wordt door de 3D-engine gebruikt om jouw gebruikservaring te personaliseren. Hierdoor ontstaat dus een 3D-effect waardoor het lijkt alsof de voorwerpen die je bekijkt boven het scherm zweven, en dankzij de ingebouwde Air Touch technologie kun je ook de smartphone gebruiken zonder het scherm aan te raken door in de lucht voor het scherm je vinger te bewegen. Oftewel: je kunt de hologrammen echt aansturen met je vingers. Het klinkt mooier dan het is helaas, want het blijft bij een soort van illusie, in plaats van een echte hologram. Dit soort gadgets kun je eigenlijk alleen in het echt goed beoordelen omdat eye-tracking nou eenmaal essentieel is, maar het moge duidelijk zijn dat je voorlopig niet met een hologram van Darth Vader aan het bellen bent.
Interessante specs
Laat dat je echter niet afschrikken: de TAKEE 1 wordt qua 3D-functies dan misschien grootser verkocht dan dat de smartphone eigenlijk is, maar dat betekent niet dat het effect gelijk te verwaarlozen is. En het interessante aan de TAKEE 1 is dat de specificaties nog best indrukwekkend zijn. Normaliter bij dit soort gimmick-smartphones wordt vaak op de rest van de specificaties bespaard omdat men toch alleen de telefoon koopt om zijn unieke eigenschappen, waardoor je na korte tijd beseft dat je een waardeloze smartphone hebt aangeschaft. De TAKEE 1 heeft een full-HD 5.5-inch scherm met Corning Gorilla Glass 3 glas. Qua processor zit het ook wel goed: in de smartphone vind je een 2.0 GHz MediaTek MT6592 Turbo processor en een Mali-450 MP4 GPU. Niet bepaald de krachtigste processor, in combinatie met 2GB aan werkgeheugen zit je voorlopig wel goed.
Lees ook: Protesteren met 2000 boze hologrammen
De camera is wel indrukwekkend: het is een 13 MP Sony Exmor IMX135 met autofocus, LED flash, motion en diepte tracking, en andere handige functies. Dat pakketje zorgde in andere smartphones voor fantastische beelden, dus dat kan je ook van de TAKEE 1 verwachten. Dankzij de tracking-functies kun je dus ook 3D-foto’s maken met de smartphone, die je voorlopig dus ook in 3D kunt bekijken. Nu komen we echter bij het zorgwekkende deel van de specificaties: de 2500 mAh batterij is relatief klein voor een FullHD scherm, en de TAKEE 1 draait op Android 4.2.2 (!). Dat is een totale deal-breaker, gezien Google al een lange tijd geleden Android 6.0 heeft aangekondigd.
Dealbreaker
De TAKEE 1 mist dus veel nieuwe functies en draait op een twee jaar oud besturingssysteem, en met zo’n onbekend merk is de kans klein dat je de nieuwere updates nog gaat krijgen. Het blijven steken op een bepaalde versie van Android is niet erg, maar met de TAKEE 1 loop je op dag 1 al enorm achter. Al met al is het dus een interessante mid-range smartphone met een interessante gimmick en een paar handicaps. Is dat erg? Het ligt er maar net aan waar je op hoopte.
Lees ook: Dit is jouw toekomst, als het aan Microsoft ligt
De TAKEE 1 zal niemand weg blazen en zorgt niet voor vernieuwing in de smartphone markt, en zal zich absoluut niet kunnen meten met de nieuwste Android-modellen en iPhones. Daar is de prijs echter ook naar: de TAKEE 1 kost slechts €130, dus als tweede telefoon of speeltje is het een zeer interessante deal. De TAKEE 1 is niets meer of minder dan een middelmatige Chinese telefoon met een interessante gimmick. Het spijt me Darth Vader, je zult nog een aantal jaar moeten wachten…