Een groeiende wereldbevolking neemt allerlei problemen met zich mee, waaronder bijvoorbeeld energievoorziening. Onderzoekers aan de Universiteit van de Verenigde Naties hebben hier een bijzondere oplossing voor bedacht, namelijk uitwerpselen.
Hergebruiken
In landen waar water schaars is worden uitwerpselen al gebruikt om water terug te winnen, daarnaast dient het ook regelmatig als mest voor gewassen. De onderzoekers van de Universiteit van de Verenigde Naties gaan nog een stapje verder, zij hebben een manier bedacht om betaalbaar biogas te winnen uit menselijke uitwerpselen.
Lees ook: Schoon water met hulp van de oude Egyptenaren
In theorie zou deze manier van energie opwekken genoeg kracht kunnen genereren om maar liefst 138 miljoen huishoudens te voorzien van elektriciteit, dat zijn het aantal huishoudens in Indonesië, Brazilië en Ethiopië bij elkaar. Vervolgens kunnen de ‘resten’ gebruikt worden om een houtskool-achtige brandstof te maken.
Het is wel van belang dat de behandeling van de uitwerpselen op een veilige manier gebeurd om ziektes te voorkomen. Aangezien het gebruiken van menselijke uitwerpselen op deze manier nu voornamelijk nog interessant is voor armere landen is de VN hierbij nodig om dit in goede banen te leiden.
Biogas
Biogas bestaat uit ongeveer 60 procent methaan dat wordt geproduceerd door de werking van bacteriën op de ontlasting en andere organische materialen in een zuurstofvrij systeem. De gedroogde resten van dit proces bevatten evenveel energiewaarde als bijvoorbeeld hout- en steenkool.
Wereld Toilet Dag
Om toch voor écht alles maar een dag te maken, is het op 19 november aanstaande World Toilet Day. Met deze dag probeert het onderzoeksteam meer van dit soort zaken bespreekbaar te maken en de taboes eromheen weg te nemen. Dit onderzoek kan er zeker een steentje aan bij dragen om armere landen na te laten denken over de functie van goede riolering en hygiëne.
Praktijk
In de volgende fase van dit project wil het team achter het onderzoek een aantal concepten draaien om te bewijzen dat het werkt. Hiervoor gaan ze onder andere een systeem inbouwen in een gevangenis in Oeganda. Het systeem zelf kost eenmalig $100,000 en vervolgens $5000 in jaarlijkse kosten, deze zouden er echter snel uitgehaald moeten worden gezien de besparing op traditionele energiekosten.
Het is dan misschien geen DIY project, maar het is zeker een goede stap richting een duurzamere manier van energievoorziening.