Bomen kunnen gigantisch oud worden, zelfs duizend jaar of veel meer. De bekende taxusboom uit Fortingall is dan ook geen uitzondering. Wat zelfs nog veel indrukwekkender is van deze boom, is dat hij (of zij) van geslacht kan veranderen door de jaren heen. Deze inheemse Schotse boom is geschat op een leeftijd van 5.000 jaar en is volgens sommigen het oudste levende organisme van Europa. De precieze leeftijd van de boom kan in werkelijkheid liggen tussen de 2000 en 5000 jaar oud, het is namelijk lastig te schatten hoe oud de boom precies is aangezien de jaarringen weggerot zijn.
Besjes
De venijnboom zoals hierboven besproken staat in het plaatsje Fortingall en verspreid stuifmeel, wat dus betekend dat het een mannetje is. Maar sinds kort weet deze boom ook besjes te produceren, wat dan weer de taak is van een vrouwtjesboom. Het was voor bioloog Max Coleman dan ook een behoorlijke verrassing om te zien dat de boom, die nog steeds voor het grote deel mannelijk is, drie rijpe rode bessen aan zijn takken had hangen.
“Normaal gesproken vindt een geslachtsverandering plaats in de kruin en verandert niet de hele boom van geslacht. In de venijnboom van Fortingall lijkt slechts één kleine tak aan de buitenkant van de kruin zich vrouwelijk te gedragen.” – Max Coleman (interview met The Independent)
Lees ook: Deze bomen helpen bosbranden te stoppen
Zoals het een echte bioloog betaamt heeft Coleman de drie besjes gelijk geplukt en meegenomen naar zijn laboratorium. Hij wil de besjes verder onderzoeken in de hoop een verklaring te vinden voor de plotselinge geslachtsverandering.