Ok, nou niet gelijk allemaal naar de slijterij rennen maar het klopt inderdaad wat er in de titel staat. Een nieuw onderzoek van de ‘University of Reading’ heeft uitgewezen dat de zwarte druiven die gebruikt worden om champagne te maken, elementen bevatten die het risico op hersenaandoeningen kan verlagen, zoals Alzheimer en dementie. Ik vind het belangrijk te benadrukken dat in dit hele artikel vaak het woordje kan voorkomt. Verder bevat champagne nog fenol zuur, die je ruimtelijk inzicht kan verbeteren en helpt met het voorkomen van geheugenverlies.
Kinderschoenen
De studie zelf staat nog in de kinderschoenen, waarbij er momenteel alleen op ratten getest is. Maar zelfs dan is de leider van het team, Professor Spencer, erg enthousiast want de “resultaten waren indrukwekkend“. De professor verteld verder: “Dit onderzoek is erg opwindend want het laat voor de eerste keer zien dat het drinken van champagne, met mate, potentie heeft om je cognitieve functies te beïnvloeden zoals je geheugen.”
Lees ook: Alzheimer kan 18 jaar van te voren voorspeld worden
Onderzoek bij mensen
Het onderzoek wordt uitgebreid naar menselijke testen. Er wordt een onderzoek gestart met 50 tot 60 proefpersonen met een leeftijd van boven de 65. De deelnemers moeten dan wekelijks 3 glazen champagne drinken voor een duur van drie jaar, om te beoordelen wat het doet met hun cognitieve functies.
Een woordvoerder van de ‘Alzheimer’s Society’ heeft in een interview laten weten dat de resultaten “interessant” zijn maar dat “veel meer” onderzoek nodig is om deze studie verder te ontwikkelen en eventueel af te ronden.