Hologram
Wij hoopten eigenlijk op een vermakelijke hologram van een boze Darth Vader, maar Koreaanse onderzoekers claimen het eerste 360 graden gekleurde hologram ontwikkeld te hebben: een zwevende Rubiks kubus. De uitvinding is het resultaat van een samenwerking tussen zestien verschillende bedrijven, genaamd ETRI, geleid door LG’s Display divisie. Hologrammen zijn al lang niet meer vergezochte ideeën uit science-fiction boeken en films, want tegenwoordig zijn er zelfs overleden artiesten die dankzij een hologram nog kunnen optreden, een digitale weergave die in ‘het echt’ geprojecteerd wordt. Wat de uitvinding van ETRI zo bijzonder maakt is het feit dat je hun hologram van alle kanten kunt bekijken, zonder dat het effect verloren gaat.
Lees ook: TAKEE 1: ’s werelds eerste holografische smartphone
De hologrammen die ze bijvoorbeeld tijdens concerten gebruiken verliezen gelijk hun effect als je eromheen loopt, waardoor de illusie al snel gebroken wordt. De Koreaanse onderzoekers gebruiken een speciale “holografische tabletop display”, waarvan het beeld verandert als je eromheen draait. Het is dus geen 2D afbeelding die dankzij effecten 3D lijkt, maar echt een hologram. Het effect wordt behaald door snelle lasers die 3D objecten kunnen creëren met behulp diffractie (straalbreking), en de kleuren worden geproduceerd met inmenging van verschillende gekleurde lasers.
Het ingewikkelde proces leidt wel tot een serieuze beperking: de hologrammen kunnen maar maximaal 7.5 cm groot zijn, en het complexe systeem van lasers is erg duur. Toch is ETRI van plan om in 2021 een Holo TV te commercialiseren, wat wel erg optimistisch lijkt gezien het al bijna 2016 is . De uitvinding is het resultaat van een project van de Koreaanse overheid uit 2013, met als doel om voorop te lopen op het gebied van hologram technologie.