Niks is ergers dan eindelijk een heerlijk hoorntje ijs in je handen te hebben, maar toch niet rustig ervan te kunnen genieten omdat het ijs razendsnel begint te smelten. Het zorgt niet alleen voor verschrikkelijk plakkerige handen maar ook voor een hoop gedoe, al helemaal met kleine kinderen. Gelukkig kondigden twee Engelse universiteiten aan dat ze een oplossing hebben voor dit probleem, met behulp van bacteriën.
Druppelend ijs
Het probleem ontstaat doordat je ijs warm wordt,waarna het vet en de suikers zich van elkaar scheiden, waardoor opgesloten luchtbellen ontsnappen en de ijskristallen beginnen te smelten. Bepaalde soorten bacteriën verdedigen zichzelf namelijk tegen de aanvallen van andere microben door een biofilm te produceren, een waterafstotend laagje. De Engelse onderzoekers hebben een proteine die verantwoordelijk is voor die laagjes, BslA, geïsoleerd van Bacillus subtilis, een bacterie die je vooral in grond vindt. De onderzoekers voegden tijdens hun experiment de BslA aan hun ijs toe, met als resultaat dat het vet en suiker gewoon gemixt bleven. Dit zorgde ervoor dat de hele matrix van ijs en lucht langer zijn structuur behield, waardoor het een stuk langer duurt voordat je ijs begint te druppelen.
De toegevoegde proteine verandert niks aan de smaak en officieel kun je Bacillus subtilis gewoon veilig eten, maar toch zal het nog even duren voordat het nieuwe ijs in de winkels ligt. In Japan wordt de bacterie al gebruikt in gerechten, maar de onderzoekers moeten eerst nog een lange serie aan testen uitvoeren om te kunnen bevestigen dat het veilig is. Volgens biomoleculaire natuurkundige Cait MacPhee kan het nieuwe soort ijs al binnen drie jaar in je lokale supermarkt liggen.