Het is je vast niet ontgaan dat het jaar bijna ten einde is en op verschillende vlakken was 2015 een mooi jaar, zo ook in de ruimtevaart. Om hier een goed beeld van te schetsen vind je hieronder een overzicht van de ontdekkingen van het afgelopen jaar.
Falcon 9
Om te beginnen met de meest recente primeur, de landing van de Falcon 9 raket door SpaceX. Vorige week was het eindelijk zover, nadat het al een halve week was uitgesteld. De Falcon ging de ruimte in om wat satellieten ‘af te leveren’ om vervolgens weer terug te keren naar de Aarde. Zowel het loskoppelen van de satellieten als de landing gingen goed, waardoor het bedrijf van Elon Musk het voor het eerst voor elkaar heeft gekregen om een raket te kunnen hergebruiken.
Lees ook: SpaceX’s Falcon 9 raket maakt primeur als herbruikbare raket na succesvolle landing
Pluto
Pluto verasste dit jaar vriend en vijand met de foto’s die door New Horizons werden gemaakt. Nadat Pluto zich officieel geen planeet meer mocht noemen jaren geleden toonde de foto’s een heel ander beeld. De foto’s toonde de aanwezigheid van stikstof, methaan en een verrassend glad oppervlak (door het gebrek aan kraters).
Lees ook: New Horizons laat van zich horen vanaf Pluto
Philae
De ruimtesonde Philae van het Europese ruimtegemeenschap ESA heeft dit jaar ook voor een primeur gezorgd. Het is namelijk gelukt om de ruimtesonde veilig te landen op een komeet, waardoor we hier veel meer over te weten zijn gekomen. Het ging niet allemaal feilloos voor de sonde, nadat de batterijen enkele keren zijn uitgevallen door het gebrek aan zonlicht heeft de sonde uiteindelijk alsnog waardevolle informatie kunnen bemachtigen over Komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. Zo zijn we er bijvoorbeeld achter gekomen dat het water dat gevonden is op de komeet meer massa heeft dan het water op Aarde.
Lees ook: Stuiterende NASA robot gaat kometen verkennen
Mars
Dit kan de gemiddelde geek niet ontgaan zijn, er is afgelopen jaar water en glas gevonden op Mars. Het is nog onbekend waar het water vandaan komt en of er toch nog leven bestaat op de planeet door de vondst, maar het is een goed begin.
Lees ook: Wetenschappers vinden glas op Mars
Kepler-452b
De vondst van Kepler-452b was afgelopen jaar groot nieuws bij NASA, de planeet zou namelijk het meest lijken op de Aarde van alle planeten die tot nu toe zijn ontdekt. De planeet is wat betreft formaat 60 procent groter dan onze planeet, hierdoor twijfelen sommige wetenschappers nog aan de opbouw van de planeet en of het daadwerkelijk leefbaar zou zijn. De planeet bevindt zich op maar liefst 1400 lichtjaren van ons af, bij verder onderzoek kan extra concrete informatie dus nog wel even duren.
Lees ook: Waarom er nog geen contact is geweest met buitenaards leven
Lees ook: 5 redenen waarom Kepler 452B onze nieuwe aarde wordt
Langer verblijf
2015 was ook het jaar van het experimenteren met het langere verblijf in de ruimte. Astronaut Scott Kelly en kosmonaut Mikhail Kornienko waren hiervoor de aangewezen personen. Normaal gesproken verblijven personen maar enkele weken of maanden in de ruimte, het was nu aan hen om aan te tonen wat er gebeurd als een mens toch langer blijft. Inmiddels verblijven de twee al acht maanden in de ruimte, maar het is niet zonder gevaar. De straling waaraan zij blootgesteld worden staat gelijk aan het ondervinden van 5250 vluchten tussen New York en Los Angeles volgens NASA.
In de tussentijd hebben zij wel de tijd om andere dingen te doen dan alleen de serieuze zaken, zoals dit filmpje.
Op naar 2016!