Hewlett-packard (HP), een bekende fabrikant van onder andere computers, tablets en laptops komt in 2015 met een baanbrekend besturingssysteem voor een nieuwe computer die de computerwereld compleet moet gaan veranderen.
The Machine
Intern wordt de nieuwe computer “The Machine” genoemd. De computer gaat de pc-wereld revolutioneren, aldus HP. The Machine gaat de eerste van een reeks computers worden die veel krachtiger zijn dan de huidige generatie computers en ook nog eens veel efficiënter met energie omgaan. Hoe HP dat precies wil gaan bereiken? Door een nieuw soort computergeheugen.
Huidige computers gebruiken twee soorten geheugen. Ze slaan bestanden op op een harde schijf of flashgeheugen. Computerprogramma’s gebruiken die opgeslagen data en moeten die data dus van de harde schrijf of het flashgeheugen transporteren naar het RAM-geheugen. Het RAM-geheugen kan op zijn beurt niet op een intelligente manier data opstaan en ook niet bewaren terwijl de computer uitstaat. Deze methode van geheugen gebruiken stamt uit 1940, en houdt dus eigenlijk de vooruitgang van computers tegen.
revolutionaire technieken
HP gaat dit probleem oplossen door met een nieuw soort geheugen te komen, waardoor de computer niet steeds alle data hoeft te transporteren. Verder houdt HP de nieuwe techniek nog geheim. Wel is al bekend dat “The Machine” verder gebruik gaat maken van optische vezel kabels in plaats van koperen kabels, waardoor de snelheid waarop informatie wordt getransporteerd drastisch omhoog gaat.
Een team van 200 medewerkers is hard aan het werk om van “The Machine” een echte revolutie te maken. Bresniker. hoofd architect van het project, wil wel benadrukken dat de techniek allereerst toegepast zal gaan worden in grote bedrijven en datacenters. Het zal nog even duren voordat de gewone consument in zijn huiskamer de techniek kan gaan gebruiken. Bresniker verwacht in 2016 een eerste prototype klaar te hebben.
Linux++
Om optimaal gebruik te kunnen maken van het nieuwe systeem ontwikkelt HP ook een compleet nieuw besturingssysteem, genaamd “Linux++”. In Juni volgend jaar willen Bresniker en zijn team een eerste stabiele versie klaar hebben. Uiteindelijk is het de bedoeling dat “The Machine” gaat draaien op een compleet nieuw besturingssysteem, genaamd “Carbon”.
Allemaal mooi en aardig, maar hoe revolutionair zijn HP’s nieuwe technieken? Dat moeten we nog afwachten, maar volgens HP zelf kunnen servers 6 keer zo krachtig worden als ze nu zijn, draaiende op 1.25 procent van de energie die ze nu gebruiken, terwijl ze 10 keer zo klein zijn. Dit maakt de nieuwe techniek dus ontzettend interessant voor bedrijven met grote datacenters, zoals Google.
https://www.youtube.com/watch?v=tL9zJ2gYMOI
Bron: HP