Voordat ik verder ga met die artikel wil ik eerst even zeggen: Bonne année, frohes neues Jahr, feliz año nuevo, Честита Нова година, Godt nytår, Hyvää uutta vuotta, Ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος, Boldog Újévet, Chúc mừng Năm mới en natuurlijk gewoon een fantastisch 2016 gewenst!
Maar dan nu, over naar de aftermath van afgelopen nacht het was namelijk een behoorlijk onrustige avond en nacht las ik. Zo werden er hulpverleners bekogeld met vuurwerk in Rotterdam, waarbij één agent mogelijk gehoorbeschadiging heeft opgelopen. In Papendrecht raakte een agent gewond toen er meubilair uit een raam werd gegooid. Tijdens een schuurbrand in Tilburg werden brandweerlieden bekogeld met vuurwerk door omstanders en hetzelfde geldt voor brandweerlieden in Amersfoort die bezig waren een autobrand te blussen. Uiteraard gebeurde er nog veel meer in Nederland, zoals gewonden door vuurwerk en branden.
Drank in de man (of vrouw)
Nu ga ik absoluut niet beweren dat alle incidenten alcoholgerelateerd zijn. Veel van deze incidenten zijn het echter wel, denk vooral aan de bekogel acties tegen hulpdiensten en überhaupt het aanvliegen van politie, brandweer en ambulancemedewerkers. Het is namelijk een feit dat nogal veel mensen en nee, ik zeg niet dat iedereen er last van heeft, maar veel mensen hebben op avonden als gister geen grens op het alcoholgebruik zitten en kunnen daar ook slecht tegen. Daarnaast is een combinatie van alcohol en vuurwerk altijd gevaarlijk.
Hoe komt dit eigenlijk?
Ja, hoe komt het nou eigenlijk dat mensen agressief kunnen worden van alcohol of beter gezegd, veel mensen worden extra confronterend van alcohol. Dit heeft te maken met het effect dat alcohol op je hersenen heeft. Naarmate je meer gaat drinken of meer alcohol gaat nuttigen, wordt dit effect vanzelfsprekend erger. “Alcohol verminderd ons vermogen om normaal na te denken. Het versterkt je focus op één ding en creëert een zogenaamde tunnelvisie“, aldus Professor McMurran (psycholoog aan de Universiteit van Nottingham).
“Als iemand ons uitdaagt wanneer we dronken zijn, vergeten we na te denken over belangrijke zaken als consequenties. Dit kan dus leiden tot agressief handelen van mensen die normaliter hun schouders op zouden halen“, Professor McMurran
Verder verminderd alcohol angst en bezorgde gevoelens, wat vaak één van de redenen is dat mensen graag een drankje lusten, het maakt je immers losser en je doet minder moeilijk over eventuele gevolgen. Maar wat je niet moet vergeten is dat angst en voorzichtigheid een beschermingsmechanisme zijn. Dit soort gevoelens vertellen je namelijk wanneer het een goed idee is een bepaalde situatie te ontvluchten of te ontwijken. “Wanneer je dronken bent, werkt dit systeem niet meer en dat kan ervoor zorgen dat je in gevaarlijke en linke situaties terecht komt“, ook weer door Professor McMurran.
Een andere nare bijkomstigheid van beschonken zijn, is het verkeerd interpreteren van andermans gedrag en sociale hints. Dit is één van de redenen dat dronken mensen vaak terecht komen in ruzies en gevechten die over niks anders gaan dan het verkeerd naar elkaar kijken, waar dus eigenlijk geen sprak van was.
Lees ook: Ben je eenzaam? Deze robot drinkt vrolijk met je mee
Agressie en groepsdruk
Naast wat alcohol met je als persoon doet, is er ook nog de manier van drinken en groepsdruk. Met manier van drinken wordt gedoeld op je tempo en combinaties. Wanneer je over de hele avond in een rustig tempo een aantal biertjes weg tikt, is de kans kleiner dat je gekke dingen doet. Wanneer je in een korte tijd een grote hoeveelheid alcohol achterover kiept, is de kans groter dat je gekke dingen gaat doen of dat je tegenover iemand anders komt te staan die een slok teveel op heeft en daarmee dezelfde problemen als jij opzoekt.
Lees ook: Drugs- en alcoholverslaving mogelijk te bestrijden met bestaand medicijn
Dan hebben we nog groepsdruk en dan niet alleen de groepsdruk om veel te gaan drinken of even snel een halve liter te atten. We hebben het dan ook over bepaalde situaties, waarbij bijvoorbeeld een dronken vriend met vuurwerk begint te gooien naar hulpverleners. Wanneer jij en je vrienden dronken zijn, is de kans vele malen groter dat je je achter die ene agressieve vriend gaat scharen en hem gaat helpen. Want, groepsdruk, slecht inschattingsvermogen, geen angst en noem maar op.
6 tips om groepsdruk om te drinken, te omzeilen
Ook al weet je nog zo zeker dat je die avond niet gaat drinken, dan kan het alsnog moeilijk zijn die ene goeie vriend of vriendin zijn/haar aanbod af te slaan om even lekker door te zakken. Meestal is het genoeg om gewoon “Nee, dank je” te zeggen maar het kan ook voorkomen dat dat niet genoeg is. Vooral wanneer meerdere vrienden tegelijkertijd bezig zijn je over te halen en voor dat soort situaties hebben wij een aantal tips voor je:
- Als je ergens naartoe gaat met z’n allen, kun je aanbieden de BOB te zijn. Niemand zal je dan alcoholische drankjes aanbieden, sterker nog ze zullen blij zijn en je prijzen dat je niet drinkt.
- Als je veel sport of aan een sport doet, kun je het gewoon gooien op een aankomende wedstrijd waarvoor je zo fit mogelijk wilt zijn.
- Ik moet morgen nog [studeren/mijn oma bezoeken/een dagje weg met de familie/op visite/etc] en dat is niet zo lekker als ik daar een nacht vol drank voor heb zitten.
- Zorg ervoor dat je een glas frisdrank of iets anders bij de hand hebt. Mensen zullen je minder gauw iets aanbieden als je al wat hebt. Gebeurt het wel? Zeg dan gewoon ‘Nee dank je, ik heb nog’.
- Zorg dat je iets te doen hebt. Test je nieuwe moves op de dansvloer of biedt aan om het muziek te regelen, op die manier ben je lekker bezig en zullen mensen je minder gauw iets aanbieden of je betrekken bij een groepsaanval om te drinken.
- Mocht je in de jongere categorie vallen, dan is dit een wanneer-al-het-andere-mislukt oplossing. Geef de schuld aan je ouders! Lekker makkelijk en geloof me, ze vinden het niet erg. Zeg gewoon tegen je vrienden dat je ouders streng zijn op alcoholgebruik en dat ze dat bij je checken bij thuiskomst.
Al met al genoeg uitleg en redenen om op je eigen limiet en die van je vrienden/familie te letten. Iedereen wil een gezellige avond en iedereen wil graag heel thuiskomen, ook medewerkers van hulpdiensten. Nogmaals, ik zeg niet dat iedereen die alcohol drinkt een politieagent in elkaar slaat maar veel mensen die dat soort acties ondernemen tijdens Oud en Nieuw hebben wel een glaasje op.