Een team onderzoekers van de University of California heeft dinsdag aangekondigd dat ze een veiliger en efficiënter alternatief voor Bluetooth ontwikkeld hebben. Het alternatief is echter niet wat je denkt; je gebruikt namelijk je lichaam om signalen door te sturen.
De nieuwe techniek maakt gebruik van de natuurlijke magnetische velden van je lichaam om signalen te versturen, in plaats van de lucht. Op dit moment is Bluetooth de beste manier om draadloos op korte afstand te communiceren tussen twee apparaten, maar er zijn een paar grote nadelen. Bluetooth werkt bijvoorbeeld erg goed als er niks tussen de twee communicerende apparaten instaat, maar als je eigen lichaam zich ertussen bevindt wordt het al lastiger. Het systeem van de onderzoekers heeft hier geen last van omdat het je lichaam gebruikt om de signalen te versturen. Het team gebruikte voor een experiment kabels bekleed met PVC, die om de armen van gebruikers gewikkeld werden. Het resultaat werkte verbazingwekkend goed; gebruikers konden razendsnel signalen van het ene naar het andere lichaamsdeel sturen, zonder veel energie te verbruiken. Sterker nog: het team voorspelt dat deze techniek 10 miljoen keer zo weinig last heeft van tusssenliggende obstakels, waardoor de accu’s van aangekoppelde apparaten veel langer meegaan.
Lees ook: Kickstarter van de week (nr. 28): Jewelbots
Als deze techniek doorontwikkeld wordt kan dat leiden tot bijvoorbeeld wearables die enorm lang meegaan, aldus de auteurs van het onderzoek. Ook is deze techniek een stuk veiliger dan Bluetooth. Bluetooth verstuurd namelijk een signaal in 360 graden, al is het bereik beperkt. Dat is prettig voor het vinden van je apparaten, maar in theorie betekent het wel dat iedereen in de buurt je signaal kan onderscheppen. Omdat deze nieuwe techniek je lichaam gebruikt is dat vrijwel onmogelijk, omdat diegene je dan echt zou moeten aanraken. Allemaal heel handig, maar voorlopig zul je nog niet deze techniek in je gadgets terugvinden. Het feit dat je namelijk een lichaam nodig hebt om het signaal door te sturen is ook gelijk het grootste nadeel van de techniek. Als je bijvoorbeeld je speakers middels Bluetooth wilt verbinden aan je radio, dan heb je pech. Het lijkt me sterk dat je er de hele dag tussen wilt gaan hangen.
We moeten dan ook vooral kijken naar de hoek van wearables, waar draadloze oordopjes en smartwatches opeens een stuk ‘slimmer’ zouden kunnen worden. Het team van de University of California presenteerden hun onderzoek op de 37e jaarlijkse International Conference van de IEEE Engineering in Medicine and Biology Society, in Milaan. Als je meer wilt lezen over de uitvinding van het team raad ik je aan even op deze site te kijken, waar je in detail kunt lezen over de techniek.